Smörkola med Västerbottensost

-

Jag följer Västerbottensost på Instagram och hajade till då jag såg deras post om Smörkola med Västerbottensost. Jag menar, kola är gott och Västerbottensost är gott. Om man blandar de två så kanske det blir ännu godare? Jag kopierade receptet direkt.

Sagt och gjort, jag tog fram en kastrull och min nyinköpta slickepott-termometer (den var så bra så jag länkar den även om jag fått betala den själv. Kolla här). Allt för att kunna röra och ta temperaturen samtidigt.

Slickepott med termometer

50 g smör
1 dl grädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap

0,75 dl riven Västerbottensost
Ev 0,5 tsk vaniljsocker
Flingsalt

Blanda ihop smör, grädde, strösocker och sirap i en kastrull (en större kastrull med vid botten går fortare) och låt koka upp till 125 grader. Rör under tiden och mät temperaturen, antingen med en separat sticka eller med slickepott-termometern.

När kolasmeten är 125 grader, ta kastrullen av plattan direkt. Tillsätt riven Västerbottensost och ev vaniljsocker och blanda runt så osten smälter. Häll upp i en liten bakplåtsklädd ugnsform och strö över flingsalt. Låt svalna/kallna och skär upp i snygga kolarutor.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar