Ni vet begreppet Meatfree Monday som åtminstone jag hörde så mycket oftare förut, men som jag fortfarande lever efter. Vi kanske inte äter vegetariskt precis på måndagen varje vecka men jag äter minst en, gärna flera, vegetarisk middag varje vecka. Senast blev det dagens middag, champinjoncrepes på Meatfree Monday (och det blir också morgondagens matlåda).
Crepes är en perfekt rätt att laga av överblivna pannkakor. Om barnen är mätta och du behöver en matlåda till imorgon. Då är halva jobbet redan klart och det är bara att svänga ihop en stuvning och rulla ihop. Gratinera en kvart i ugnen och sen är morgondagens lunchlåda klar.
Börja med pannkakorna
3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
Ev vetekli för att få mera fibrer och också att pannkakan håller ihop bättre, ca 1-2 msk
Salt
Vispa ihop och låt gärna stå en stund, så mjölet hinner svälla en aning. Grädda tunna pannkakor och lägg dem åt sidan för att svalna.
Svampstuvningen
250 g champinjoner
Smör
1 msk mjöl
1 dl grädde
0,5-1 dl mjölk.
Salt & peppar
Ev hackad persilja
Dela varje champinjon i två och skär sedan smala halvmånar. Stek svampen på svag värme i en stekpanna (bara som de är, inget smör) tills allt vatten är borta. Lägg i en klick smör och stek en kort stund. Pudra över mjöl. Häll på grädde och mjölk och låt puttra minst 5 minuter. Späd med mer grädde/mjölk om det behövs. Salta och peppra.
Dags för champinjoncrepes
Riven ost för gratinering
Sallad på sidan
Ev någon gräddfil/creme fraiche sås till servering


Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en smord ugnsform. Fyll pannkakorna med champinjonstuvning och rulla ihop pannkakan. Lägg dem tätt i en smord ugnsform och strö över riven ost. Gratinera dina crepes i ugnen tills osten smält och crepesen är genomvarma, ca 15 min.
Servera med en god sallad och gärna någon gräddfil/creme fraichesås.

Gillar du crepes? Vad är din favoritfyllning? Tipsa gärna i kommentarerna här nedanför.