Har ni kvar någon liten påse med saffran sedan jul? Jag hade det och valde att göra saffranskladdkakemuffins med havtorn idag. Riktigt goda små muffins med syrliga bär som dyker upp här och där.
Jag gillar havtorn, förutom att det är en riktig vitaminbomb, så passar den syrliga smaken väldigt bra ihop med söta bakverk – till exempel kladdkaka. Sen gillar jag nog muffins en aning mera, då jag får det söta bakverket i portionsform samt att det är lättare att frakta/ta med på utflykt.
100 g smör
1/2 g saffran
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
0,5-1 dl havtorn
Muffinsformar
Sätt ugnen på 175°C. Lägg ut 12 stadiga muffinsformar på en plåt alternativt lägg ner pappersformar i en muffinsform.
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret. Rör om så att chokladen smälter.
Blanda även ner socker i kastrullen och fortsätt sedan med ett ägg i taget. Vänd ner mjölet i smeten och tillsätt även havtorn (jag tog mina direkt från frysen). Fördela smeten i formarna.


Grädda dina saffranskladdkakemuffins med havtorn mitt i ugnen knappt 20 minuter. Låt svalna och servera sedan till nästa fikarast. Perfekt fika att ta fram i helgen – jag kan nästan garanterat att de är slut innan helgen är slut då de är såå goda!
Vill man spetsa till dem ytterligare, så är de såklart ännu godare med en klick lättvispad grädde och lite pudrat florsocker på toppen.

