Jag lagade ju en ljuvlig tomatrisotto med chevre häromdagen och lovade också att det skulle komma Arancini av den överblivna risotton. Det är den som kommer nu och jag lovar att ni vill äta dessa små bollar.
Arancini kommer från Sicilien och betyder typ apelsin (apelsin heter arancia på italienska) tack vare dess oreanga utseende. Det är friterade risbollar, ofta fyllda med kött, ost eller svamp. Jag valde att göra dessa bollar på min överblivna risotto utan något innehåll.
Överbliven risotto (den måste vara kall, så du kan rulla bollar)
Dubbelpanering:
1 ägg
Vetemjöl
Ströbröd
Olja att fritera i
Ta fram din risotto och gör även i ordning för din dubbelpanering och fritering. Jag använde min fritös, men det går såklart att fritera i en kastrull istället.
Rulla bollar av risotton (kanske enklast med blöta händer, så skölj av händerna mellan varje boll. Det gjorde inte jag och det blev svårare och svårare att få dem runda). Rulla bollarna först i vetemjöl, sen i vispat ägg och till sist i ströbröd. Lägg upp dem på en skärbräda och värm upp olja till ca 180 grader (ha alltid ett kastrullock i närheten när du värmer olja så varmt).

Fritera bollarna tills de blivit gyllenbruna runt om, eventuellt får du vända dem i oljan så de blir lika gräddade runt om. Lägg på hushållspapper för att rinna av.


Ta fram fina assietter och lägg upp bollarna. Egentligen ska man väl servera arancini med en tomatröra. Men jag hade min asiatiska coleslaw färdig i kylen, så den fick det bli. Gött blev det!
