Risotto är en riktig favorit hos mig och något som jag lagar med jämna mellanrum. Den går att smaksätta på så många olika sätt och samtliga är goda! Nu var det dock ett tag sedan sist, så det var extra roligt att Saga kom hem och ville göra Aranchini (överbliven risotto som du panerar och friterar – kommer i ett annat inlägg). Hon hade också idéer om en så god tomatrisotto med chevre vilken jag satte i verket.
1 gul lök
3 dl Avorioris
Olja till kastrullen
Ev 1 dl vitt vin
5-6 dl varm buljong *
3 msk tomatpuré
4-5 cocktailtomater alternativt 1 tomat
Chevreost
Svartpeppar
* Buljong denna gång var en grönsaksbuljong med hjälp av en buljongtärning men också 3 msk tomatpuré och 4-5 cocktailtomater som fick koka med. Sila bort tomaterna alternativt låt dem hänga med i risotton – det blir gott vilket som.
Sätt igång en kastrull med vatten och lägg ner en grönsaksbuljongtärning, tomatpuré och tomater. Låt koka upp och låt den sedan småputtra med lock på medan du gör risotton.
Hacka lök och lägg i en kastrull med lite olja i botten. Fyll på med ris och ställ för att fräsa en kort stund. Börja fylla på med lite buljongvatten och fortsätt röra i kastrullen. Det är själva rörandet som skapar risottons krämighet, så rör i kastrullen då och då.
När buljongen är slut och riset är mjukt (gärna en aning al dente) dra kastrullen av plattan och lägg ner chevre i bitar. Låt smälta och rör om igen. Smaksätt med svartpeppar.
