Vi har en svordom i det svenska språket enligt mig. Ordet är Matsvinn. Det är ett helt onödigt ord som vi skulle kunna radera om vi vill. Helt enkelt genom att äta upp den mat vi köper hem. Jag slänger i princip ingen mat alls, utan tillagar och äter upp allt. Det är billigast och det är det bästa för vår planet. Senaste resträtten som jag gjorde var en Crispy rice salad, detta då jag hade överblivet kokt ris i kylskåpet.
Receptet har jag hittat på Köket.se och Filip Poon. Där svängde han ihop en rätt av sitt överblivna ris, som såg så gott ut. Jag använde inte exakt samma ingredienser som Filip använde, utan tog av sådant jag ändå hade hemma. Gott blev det oavsett!
3-4 dl jasminris, kokt (gärna utan salt, då det blir tillräckligt salt ändå)
3 msk crispy chili oil (eller 3 msk rapsolja/smör – funkar också 50/50)
0,5 gurka, skivad
380 g svarta bönor (avrunnen vikt 230g)
5 cm purjolök
Sallad från gårdagens tacokväll
Hackad paprika från gårdagens tacokväll
Vegofärs från gårdagens tacokväll
Dressing
1 dl japansk soja
3 msk risvinäger
3 msk strösocker
1 tsk sesamolja
1 lime- eller citronjuice
Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper, sätt ugnen på 200 grader. Lägg riset i en bunke och blanda ner chiliolja och även lite rapsolja. Blanda in oljan i riset och sprid sedan ut riset på plåten. Så tunt som möjligt och sätt in i ugnen knappt 30 min. Rör ett par gånger, så riset steks jämnt.


Förbered resterande grönsaker och lägg i en skål eller på ett fat. Tillsätt riset när det stekts färdigt i ugnen.

Blanda dressingen i en skål på sidan om och häll sedan dressingen över risblandningen. Blanda om alltihop, garnera med jordnötter och sesamfrön och ställ sedan fram ditt fat med Crispy rice salad.
