Den goda röran Baba Ganoush

-

Att jag gillar röror och såser i alla möjliga olika former kommer knappast som en nyhet (postade ett samlingsinlägg redan 2018). Jag tycker att det är oerhört lyxigt att ställa fram smörstekt bröd (helst från bageriet) tillsammans med ett par röror. Till exempel den goda röran Baba Ganoush. Det finns också en liknande röra i Grekland, som heter Melitzanosalata. Jag vill också promota bönröra som ett proteinrikt smörgåspålägg för den som behöver mer protein enkelt (och det behöver vi alla egentligen).

Tänk en fredagkväll framför TV:n, att få ett glas vin och sen sitta och småäta riktigt gott tilltugg. Det är väl lyx om något? Och ifall ni vill ha annat, så är det bara att duka fram det också. Säg en god skivad korv, ett par olika ostar, oliver, frukt eller bär… Det finns inga hinder.

Men tillbaka till Baba Ganoush. Det är en vegansk röra (dvs alla kan äta den) som du enkelt mixar ihop från ett par ugnsbakade auberginer. Smaka av och lägg sedan upp på en fin assiett. Nu kan du skopa upp med hjälp av ett gott bröd.

2 auberginer samt lite olivolja
2 msk tahini
2-3 msk olivolja + extra till servering
Ev. 1 msk agavesirap
1 liten citron, saften
1 tsk spiskummin
0,5 vitlöksklyfta, pressad eller riven
0,5 dl grovhackad salladslök (jag tog en hel vitlöksklyfta istället)
en näve färsk bladpersilja
6 soltorkade tomater
salt
svartpeppar

Till servering
Olivolja
Färsk persilja
Smörstekt bröd
Grönsaksstavar
Goda kex

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera auberginerna, skär några snitt och placera i en smord ugnsform. Ringla lite olivolja över. Rosta i ugnen i ca 35-40 minuter, eller tills de är helt mjuka och har fått färg. Ta ut och låt svalna.

Skrapa ur köttet ur auberginehalvorna och placera i en matberedare, eller en skål och kör mixerstav. Ta i resterande ingredienser för din Baba Ganoush och mixa lagom krämigt. Smaka av med salt och peppar.

Ringla över olivolja och lite skivad salladslök strax innan servering och garnera med extra persilja och svartpeppar. Servera den goda röran Baba Ganoush med valfria tillbehör. Jag valde smörstekt tunnbröd och stekt grillost den här gången.

Den goda röran Baba Ganoush
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar