Alltså, jag åt världens godaste vaniljsås ikväll. Hemmagjord vaniljsås med vanilj från en vaniljstång. Precis innan servering vände jag ner lättvispad grädde och fick en ljuvlig Crème Diplomat – en lyxigare vaniljsås. Som om hemmagjord vaniljsås inte räckte – så blev den här vaniljsåsen ännu godare! Om ni ska göra något i sommar – gör åtminstone en omgång Crème Diplomat och tacka mig sen. Midsommar kanske?
2,5 dl mjölk
2 äggulor
0,5 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
1 msk majsstärkelse (dvs maizena)
1,5 dl grädde
Ta fram en kastrull och häll ner mjölken. Skär vaniljstången längs med och försök skrapa loss vaniljen i mitten av vaniljstången. Lägg ner både stång och vanilj i mjölken och låt allt sjuda i tio minuter.
Ta fram en skål och vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse. När mjölken är riktigt varm så häller du mjölken genom en sil ner i äggröran. Ta lite i taget och vispa samtidigt. När du vispat ner all mjölk så häller du tillbaka allt i kastrullen (eller vattenbad, men det visade sig ta mycket längre tid då) och värmer under omrörning.
När äggsmeten kommer upp i ca 75 grader, så börjar den tjockna och pass på – för det här kan gå fort beroende på vad du har för värme på plattan. När vaniljsåsen har tjocknat så tar du den av plattan och låter den kallna. Nu har du en otroligt god vaniljsås.


Vill du sen göra denna vaniljsås magiskt god, så vispar du grädde och vänder ner i den kalla vaniljsåsen. Alltså – Crème Diplomat – en lyxigare vaniljsås som smakar ljuvligt!

