Minns ni alla grytor med pulled pork som var trendigt för några år sedan? Jag tyckte att det var ett jättegott kött att servera, så jag gjorde det många gånger då. Helst när det är superenkelt att tillaga dessutom (bara många timmar på låg temperatur i ugnen – där det sköter sig självt). Nu var det säkert några år sedan sist men då jag hittat fransyska till bra pris så serverade jag en fransyska-gryta som söndagsmiddag här hemma.
Helt enkelt en gryta med pulled Fransyska – vilket fungerar alldeles utmärkt!
En bit fransyska, brukar vara strax under 1 kg
Ca 2 dl BBQ-sås
1 gul lök i klyftor
1 stor vitlöksklyfta i mindre bitar
1 köttbuljongtärning
Svartpeppar
5-10 färska champinjoner
Sätt ugnen på 125 grader och lägg köttbiten i en gryta. Häll på BBQ-sås, lök, vitlök, fond och svartpeppar. In i ugnen i totalt ca 5h, men då kan man ju istället göra annat. Den här gången så skivade jag champinjoner och lät de gå med grytan den sista timmen.

Om du är hemma under tiden, så kan du ta ut och ösa köttet någon gång varje timme, alternativt vända på bitarna. Mot slutet kan du också hjälpa till genom att börja dra/skära i köttbiten, så den blir mindre.
När allt till slut är klart och du tar ut din form, så ska du kunna dra isär köttet med två gafflar. Dra isär allt och blanda sedan upp det med såsen som är runt omkring, och du har en stor laddning väldigt gott kött att använda. Tack vare såsen som blir till under tillagningen, så blir köttet saftigt, och det behövs ingen/bara lite sås på sidan.

Denna gång serverade jag med hemmagjort potatismos och en klick vinbärsgelé. Det blev såklart rester över då vi bara var två vid middagsbordet, så jag kommer att få en riktigt god matlåda imorgon också.