Som ni kanske vet så gillar jag Italien och italienska produkter. Så pass mycket att jag faktiskt pluggar italienska sedan ett par år tillbaka. Min tanke var att lära mig språket för att eventuellt kanske någon gång köpa en lägenhet i Italien. Men vi får se, Daniel är inte riktigt med på det tåget (ännu). Så länge så pluggar jag italienska nästan varje dag och ikväll bakade jag pepparkaksbiscotti.
En easy-peasy skorpa att ha redo i skafferiet och eftersom de redan är torra så går de att spara ända fram till jul. Om de räcker så länge vill säga – jag har nallat ett par stycken och de är jättegoda!
100 g hasselnötter (eller sötmandel)
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl, 300 g
2 msk pepparkakskryddor (här är receptet på hemmagjord pepparkakskrydda)
100 g smör
2 ägg
Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet börjar lossna. Gnid av skalet i en handduk.

Kör samman socker, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i en matberedare. Tillsätt hasselnötterna och smöret i bitar. Kör ihop, tillsätt äggen och kör ihop till en deg. Ta ut degen på ett bakbord och dela i tre lika stora bitar.
Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.


Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaks dem glest på plåten och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn.


Låt svalna och lägg sedan över dina pepparkaksbiscotti i en snygg burk som du kan ha stående i skafferiet. Redo för många fikastunder framöver.
