Det har varit några recept med pumpa efter Halloween, men visst ryms det ett till? Jag gjorde nämligen en väldigt god pumpasoppa med ost och frön innan jag åkte på semester. Receptet hittade jag på Västerbottensost, men ändrade lite efter vad jag hade hemma.
Pumpasoppa:
800 g butternut-pumpa
1 stort syrligt äpple
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
Sriracha
1 msk rapsolja
1 liter hönsbuljong (eller grönsaksbuljong för en vegansk soppa)
Ca 1 dl creme fraiche (välj ett veganskt alternativ)
1 citron, saft och rivet skal
Salt och vitpeppar
Till servering:
Helst Västerbottensost, men jag tog hushållsost denna gång (välj bort helt eller välj ett veganskt alternativ)
Persilja
Pumpafrön
Några droppar av en god olivolja
Skala och kärna ur pumpa och äpple, skär dem i grova bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i rapsoljan och tillsätt även lite sriracha. Tillsätt hönsbuljong och låt puttra under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Mixa soppan slät och ställ tillbaka på plattan.
Ta i creme fraiche samt saft och rivet skal från citronen. Låt soppan koka upp, ta av soppan från plattan och smaka av med salt och peppar. Vispa sönder creme fraichen ordentligt, så den inte skapar små klumpar i soppan. Det gör inget med smaken, men ser kanske mindre roligt ut.
Skeda upp pumpasoppan i snygga skålar och riv ost direkt ner i soppan. Toppa sedan med persilja samt pumpafrön och ringla över lite olivolja.

