Cowspiracy

-

Filmen Cowspiracy, så tänkvärd film! Se den!
Jag fick den rekommenderad i Leila och Niklas pod EatThis i höstas, och såg den också i höstas. Den finns på NetFlix.
Visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men det var en väldigt tänkvärd film. Nedan listar jag några punkter som jag tänkt på sedan jag sett filmen, samlat med fakta från filmen:

  1. Filmen handlar inte bara om kor, utan människor i olika länder och vad de livnär sig på, vår planet, vår miljö och vad vår köttkonsumtion gör mot oss själva.
  2. Att äta mindre kött. Inte bara köttfri måndag, utan att försöka bli flexitarian kanske? Att kött kan vara en bi-matdetalj istället för huvud-matdetalj.
  3. Vad dyrt kött är! Visst vill jag äta kött ibland, men ofta så reagerar jag på hur mycket köttet faktiskt kostar – helst då jag bara köper svenskt kött och även lokalproducerat i Jämtland.
  4. Vad mycket gott man enkelt kan göra med grönsaker! Vi kör smoothie-race ibland, där vi också byter ut en (ofta kött-)måltid mot denna smoothie. För vår hälsa, för vår miljö och för vår planet. Men vi har också börjat kolla på de vegetariska alternativen på restaurang och de gånger vi provat så är det alltid väldigt gott.
  5. Hur mycket djurhållningen smutsar ner vår planet. Man pratar ofta om hur mycket transporterna bidrar till växthuseffekten, men siffror i filmen säger att transporterna bidrar med ungefär 13% medans djurhållning är 18%.
  6. Mark för att föda en person ett år. Att föda en köttälskare kräver 18 ggr så mycket mark jmf med att föda en vegan. Tänk då ifall hela jordens befolkning ska äta så mycket kött som tex amerikanerna gör – då räcker inte jordens areal till för att föda oss alla.

Vill ni se en tänkvärd film, och därmed tänka till hur du själv lever och mår. Vad du vill efterlämna för planet till dina barn och barnbarn – se filmen och börja diskutera. Med din livskamrat, med din granne, med arbetskompisar och börja ställa lite mera krav på din livsmedelsbutik att ta hem ett större utbud av vegetariska produkter. Och köp hem dem och prova såklart. Istället för den där köttbiten som du brukar köpa.

Jag säger inte att vi alla ska bli vegetarianer eller veganer. Men vi alla behöver börja tänka efter. Vad gör vi idag och hur kan varje liten person på jorden bidra till en bättre värld?

Cowspiracy
Bildkälla: imdb.com

 

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar