Hemmagjord Nutella

-

Det pratas mycket om palmolja nu för tiden, iaf i mat- och miljökretsar, och att man ska undvika det. Det är inte så enkelt, för det är palmolja i princip allting. Jag och min dotter stod vid kexhyllan på IcaMaxi och försökte hitta några kex utan, men vi gick bet på det. Inga kex utan palmolja.

Min dotter ja. Det bästa hon vet är nutella. Hon skulle kunna äta nutella till vad som helst. Mackor såklart, men till skorpor, kex, pannkakor, bara nutella på en sked mm mm. Men även i nutella är det palmolja…

Vi kollade på Youtube och ett avsnitt av Matgeek, där Johan gjorde sin hemmagjorda nutella. Vi blev sugna att prova, så vi köpte hem det som behövdes och satte igång:

200g hasselnötter
125 g choklad
1 tsk honung
salt

Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smälta chokladen över ett vattenbad. Ställ åt sidan så det hinner svalna lite. Rosta hasselnötterna i ugnen tills skalet börjar lossna, ungefär 15 min. Skala av hasselnötterna så mycket skal som möjligt och lägg dem sedan i en mixer.

nutella

Mixa tills det trängt ut olja ur hasselnötterna och det har blivit mer som en smet.
Häll ner honung och choklad och mixa ihop det till nutella. Smaka av med salt.

nutella1

Gott! Inte lika sött som vanligt nutella, men väldigt gott ändå. Vi provade på glass på lördagskvällen och det var riktigt gott! Så testa nu, det är värt besväret :)

I övrigt så måste jag faktiskt tipsa om Matgeeks youtube-filmer. Han avhandlar det mesta inom matväg och det är ett intressant ämne +  att han är underhållande att titta på. Kolla in Matgeeks hemsida men framför allt youtubefilmerna.

Hemmagjord Nutella

nutella3

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar