Cheesecake med äpple och kola

-

Jag hittade receptet inne hos Victoria och hennes Matplatsen, där hon hade fått smaka det hos en kompis. Ursprunget verkar vara från kokboken 52 helger.

Det lät väldigt gott och med fina bilder dessutom, så blev jag sugen att prova. Jag gör inte cheesecake så ofta faktiskt, även om jag kan tycka att det är gott. Men det är inte så stor efterfrågan på söta saker hemma hos oss. Om jag gör en hel tårta, så får vi verkligen jobba för att få slut på den innan den blir dålig, och då blir jag inte så motiverad att baka omständliga saker. Enkelt när det är mindre kakor. Jag kan ha dem sparade i frysen och ta fram så många som kommer att gå åt. Nåväl, det här är en glass-cheesecake, så jag kan ha den i frysen mellan serveringarna – då måste jag prova :)

Karamelliserad mjölk (jag köpte en burk färdig karamelliserad mjölk istället för att koka kondenserad mjölk i 1½h) och jag använde totalt halva burken idag.
100 g (drygt) digestivekex
50g smör
2 äpplen i mindre bitar
smör att steka i
socker och kanel att pudra över
2 äggulor + 2 äggvitor
1 dl socker
½ tsk vaniljsocker
lite salt
150 g Philadelphiaost
2 dl vispad grädde

Mosa sönder digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en form.

Fil 000 (2)

Stek äpplebitarna i smör och pudra över socker och kanel, låt dem bli lite mjuka.

Fil 000 (3)

Vispa äggvitorna för sig. Vispa grädden för sig. Vispa äggulorna tillsammans med socker, vaniljsocker och salt. Blanda först i osten i äggulesmeten, innan du först vänder ner grädden  och sist äggvitorna.

Fil 000 (4)

Börja med ett varv ostkräm, ca 1/3 av all ostkräm. Lägg sedan på hälften av äpplena och hälften av den kolasås du ska använda idag (dvs 1/4 burk. Jag blandade upp den karamelliserade mjölken med lite av ostkrämen först, för att få den i mera lagom konsistens). Ett varv ostkräm till, äpplen och sen kolasås. Toppa med det sista av ostkrämen. Lägg på lite plastfolie och in i frysen minst 3h.

Fil 000 (13)

Ta fram den ca 20 min före servering, och toppa den ev med mera kolasås högst upp.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Starka självständiga kvinnor?

Chokladkaka med zucchini

Banana sour som fredagsdrink

Honungskyckling med gochujang

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar