Jag hade kvar ett halvt blomkålshuvud i kylen sedan igår, och ville prova något annat eftersom jag tog det sista av det parmesan jag hade hemma. Jag hade ju en bit ädelost, och provade så här:
½ blomkålshuvud
25 g smör
1/4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 paket Kvibille gräddädel 140g
vitpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skär ner blomkålen i mindre buketter. Lägg dem i en ugnsform, med smör i botten, och peppra ovanpå.
Smält smöret och när det börjar bubbla, så häll i vetemjölet och vispa. Ner med mjölk i omgångar och vispa hela tiden. När det är lagom tjock konsistens, så hade jag skurit mindre bitar av osten (jag sparade 1/4) och vispade ner den så den fick smälta.
Häll ostsåsen över blomkålen och smula sedan resten av osten högst upp. In i ugnen ca 20 min, tills blomkålen är mjuk och man får en gräddad yta.