Boeuf bourguingnon

-

Svårt ord – god mat!

Jag beställde en 6 kg köttlåda från Glada lådan för ett par veckor sedan. Den innehöll kött från Fjöset, en ladugård här i Jämtland. Innehöll 3 kg köttfärs (á 500g), 1 kg ytterlår, 1 kg fransyska och 1 kg ryggbiff. Inte nog med det, utan det följer även med en liten receptfolder, på just de styckningsdetaljer som lådan innehåller. Jag hade inte tid att ta hand om köttet då, så jag la allt i frysen. Men igår var det dags. Jag tog fram ytterlåret i lördags, så det fick tina långsamt i kylen. Sen gjorde jag såhär:

1 kg ytterlår
smör till stekning
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/4 dl balsamvinäger
2 msk fond
5 dl vatten
½ flaska rödvin
1 pkt bacon
100g champinjoner
20 syltlökar
salt & peppar

Skär ytterlåret i mindre bitar, och stek dem i en stekpanna så de får en yta. Häll över köttbitarna i en större gryta, salt och peppra och sätt plattan på puttringstemperatur. Pressa över tomatpuré och pudra över vetemjöl. Blanda om och häll sedan över balsamvinäger. Häll över fond, vatten och rödvin och sätt på locket så det får börja puttra. Under tiden skär du bacon i mindre bitar och steker i stekpannan samt klyftar champinjonerna. Häll dem över till grytan, och fyll även på med syltlökar.

 

Låt stå och puttra, men en omrörning då och då, i ett par timmar. När det sedan börjar bli dags för middag, så lagade vi potatismos till. Även grönsaker och gelé fick hänga med, och det blev såå gott!

Bouef

 

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar