Vi har mycket köttfärs i frysen, så det var dags att göra något åt det. Vi tog fram 500 g älgfärs men även 500 g nötfärs 15%. Älgkött är ett väldigt magert kött, så det behövs ofta något fetare att blanda ut det med. Vi använde hälften av båda köttfärserna idag, så det blev så här mina hemmagjorda köttbullar:
250 g älgfärs
250 g nötfärs 15%
3/4 dl fiberhavregryn
4 tsk potatismjöl
1½ dl grädde
½ gul lök, finhackad
salt och svartpeppar
Börja med att blanda havregryn, potatismjöl och grädde i en bunke och låt stå och svälla i ca 10 min. Perfekt medans man hackar löken och förbereder lite mera. Ner med lök och köttfärserna och blanda runt. Blanda inte för mycket, utan det räcker att blanda runt.
Rulla bollar i valfri storlek, Daniel rullade stora som en femkrona den här gången. Stek i smör och var uppmärksam, för de bränns lätt.
Goda hemmagjorda köttbullar:
När stekningen är klar, häll på en skvätt grädde i stekpannan och vispa runt. Krydda upp med lite soja och peppar, så har du en väldigt god gräddsås snabbt som attan. Det smakar inte något om älgfärsen i sig, så man kan krydda upp den mer än vad vi gjorde. Då kan man enkelt ta i 8 mortlade enbär och 2-3 tsk torkad timjan i köttfärssmeten.