När man kommer hem sent och inte har några idéer på dagens middag. När kylen gapar ganska tom och det mest finns lite rester? Vad gör man då? Så här gjorde jag häromdagen, då jag ville fixa något vettigt. Det fick bli en blomkålsgratäng och samtidigt lite kylskåpsrensning.
1 litet huvud blomkål
200 g keso
100 g salami (bacon, skinka eller liknande borde funka lika bra)
salt och peppar
50 g smör
2-3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
100 g valfri ädelost
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Bred över keso. Skär salamin i mindre bitar och strö över. Salt och peppar.
Smält smöret i en kastrull och strö över vetemjöl medan du vispar det slätt. Häll på lite mjölk i taget och se hur det tjocknar eftersom. Dra kastrullen av plattan och lägg i ädelost i mindre bitar. Vispa så osten smälter och häll sedan såsen över blomkålen. In i ugnen ca 20 min, tills det blivit en färgad yta på ostsåsen.