Så supergott fikabröd så det kan nästan klassas som godis, det är bästa beskrivningen på dessa marmorerade brownies med hallon. De är rätt mäktiga, så var snäll med dig själv och dina gäster och skär små bitar. Då kan man hellre få ta två bitar, än att knappt orka äta upp den första. Jag hittade receptet i bakboken Två systrar söta av Monica och Lisa Eisenman för länge sedan, men det är något jag bakar någon gång per år iaf. Jag har bjudit min granne Eva en gång, och efter det så är det hennes favoritkaka! Det trots att hon egentligen inte ens gillar kakor, så det säger väl lite om huuur goda de verkligen är. Så här:
300 g mörk choklad (minst 50% kakaohalt)
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Philadelphia-smet:
200 g Philadelphiaost
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2 dl hallon
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Vispa socker och ägg pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl och vaniljsocker. Blanda till en slät smet och häll den i en ugnsform.
Vispa i en separat skål ihop alla ingredienserna till Philiadelphia-smeten. Ett tips är att köra med elvispen för att få sönder alla ostklumpar. Jag brukar göra ”diken” i chokladsmeten och hälla ostsmeten i dikena och även lite utanför. Dra med en gaffel några tag i smeten så de blandas lätt. Tryck försiktigt ner hallonen.
Grädda ca 20 min, 175 C, och låt kakan svalna. Låt den sedan stå i kylen ett par timmar och skär den sedan i rutor, ca 30 st. De blir rätt små, men hellre att man tar två bitar ifall man orkar.
Premiärtestat! Mina smetar blev lösare än dina, chokladsmeten tjock men lite rinnig, ostsmeten som pannkakssmet. Några diken blev det alltså inte. Försökte smygblanda dem lite, men det blev mer som två lager. Lösning på det? Mer mjöl?
Hmm, receptet har funkat varje gång jag testat, så jag har inget säkert tips. Antar att du använder mörkare choklad (alltså inte blockchoklad) och fullfet Philadelphiaost?