Min dotter Alva har haft samma favoritkaka i hela sitt liv. En sådan där kaka som man kan äta hur många gånger som helst och ändå blir man inte trött på den, utan kan tänka sig att baka den igen. Alvas kolakakor. Utan smaksättning är hennes favorit, men det funkar såklart nästan lika bra med andra smaksättningar, tex daimsnittar. Grundreceptet utan smaksättning kommer här:
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Ta gärna fram smöret en stund innan, så det hinner bli lite mera lättarbetat. Blanda smör och socker först. Häll sedan ner vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver och blanda ihop till en deg. Rulla ut till tre längder och lägg på en plåt. Tryck till rullarna och placera sedan plåten i ugnen. 10-12 min senare så är kakorna klara. Medans kakorna är varma, så dela dem i bitar med en vass kniv. När de svalnar så blir de knapriga och ifall man försöker dela dem då, så går de lätt sönder. Supergoda till en kopp kaffe, eller som Alva dricker, med mjölk.
Hon har bra smak, såna kakor håller verkligen år efter år!
Sant! Jag har alltid gillat dem också, ända sedan mamma bakade dem. En god och snygg kaka som har allt – knaprighet men ändå mjuk i mitten.