Jag tycker att cheesecake är gott, även om jag inte har bakat eller smakat så många varianter. Det gjorde att jag blev sugen att prova Matplatsens variant i glas igår, hennes cheesecakecreme med granola. Vi var bara två stycken som skulle äta efterrätten, men receptet nedan är för fyra personer:
2 msk smör
1 msk strösocker
2 dl granola
1/2 tsk flingsalt
1/2 citron
200 g färskost (av philadelphiatyp)
1/2 dl vispgrädde (40%)
1 msk florsocker
1/2 dl jordgubbssylt
Granola: Värm smör och socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Tillsätt granolan, rör om och häll ut på ett på en tallrik. Strö över saltet och låt svalna.
Cheesecakecrème: Riv det yttersta skalet av citronen.
Vispa färskost, vispgrädde och florsocker luftigt med elvisp ca 2 minuter. Vänd ner citronskal och sylt. Fördela blandningen i glas, toppa med granolan och garnera ev med citronmeliss.
Resultatet? En lagom stor portion i ett eget glas. Granolan och chessecakecremen passade väldigt bra ihop och kompletterade varandra fint. Den här kommer att komma fler gånger på mitt bord.
Vi åt desserten senare på kvällen, därav det lite dämpade ljuset av tre stearinljus.