Saffransrisotto med sparris

-

Risotto har jag verkligen tyckt om, ända sedan jag smakade det första gången. Jag har av den anledningen alltid ett paket Avorioris hemma i skafferiet, samt riven parmesan i frysen. Helt ok att ha en risotto som ”nödmat”. Perfekt att servera till en köttbit och att risotton är så krämig så man inte behöver någon sås. Risotto är gott bara som det är också, och häromdagen ville jag göra en julinspirerad variant. Det blev saffransrisotto med sparris och jag hittade receptet på Köket.se. Jag gjorde inte riktigt likadant, utan så här blev min.

1 röd lök
1 klyfta vitlök
Flytande smör till kastrullen
3 dl avorioris
1 dl rödvin
7 dl grönsaksbuljong
½ pkt saffran (0,25 g)
2 dl riven parmesan
svartpeppar
gröna sparrisar
½ dl mandel

Skiva mandeln i strimlor. Rosta mandeln i lite smör i en het panna. Låt svalna och ställ åt sidan så länge. Förbered buljongen som ska vara varm när den tillsätts. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs den och riset mjuk i smör, utan att löken tar färg. Häll på vinet och låt ånga in i riset. Tillsätt den varma buljongen, som gärna får puttra på en platta bredvid risottokastrullen. Häll i lite buljong i taget till vätskan absorberats av riset. Tillsätt då lite buljong till osv.

Rör om i risotton ofta, då får den sin rätta krämighet. Rör ut saffran i 0,5 dl av buljongen och tillsätt det efter ca 15 minuters kokning. Risotton ska koka totalt ca 18 minuter. När det är 2-3 minuter kvar, skär ner sparrisen i bitar (spara topparna till garnering senare) och låt den koka med till slutet. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Toppa med mandeln och servera genast med ev mera parmesan.

Saffransrisotto med sparris

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar