Nyårsmål?

-

Sista dagen på det här året och imorgon är det ett nytt år. Då passar många på att avlägga nyårslöften om än det ena och än det andra. Och det är väl bra att försöka förbättra sitt liv på olika sätt? Men jag fick mig en tankeställare när jag läste Elaine Eksvärds blogginlägg om just nyårsmål. Att kalla orden för nyårsmål istället för nyårslöften är bra. Löften kan man man lätt bryta och då är de brutna hur man än bär sig åt. Att istället kalla det för mål är ett bättre ord. Missar du målet, så är det bara att ladda om och försöka igen. Prova gärna orden i er egen mun och fundera hur du ska uttala dina ord under dagen.

Mina mål då? Jag brukar faktiskt inte sätta mål (eller löften) varje år, utan försöker istället leva bättre och bättre hela tiden. Det där låter ju fel när jag skriver min text då jag egentligen vill hålla med Obsid i deras resonemang om nyårs löften mål. Det är bättre att göra ett CleanBreak istället för att ”fjutta in lite förändring”. Men (här verkar mina bortförklaringar komma) ifall man som jag varken röker eller snusar – då har jag inget att sluta med. Det är väl det jag tänker på ifall någon säger orden CleanBreak. På samma sida så pratar man också om hur nyårsmålen måste vara mätbara för att man ska kunna avgöra ifall man lyckats eller inte. De har ritat upp en klassisk namnsättning, som går att använda i väldigt många olika sammanhang. Jag har bla lärt mig den då jag utbildade mig till projektledare, och beskriver hur man ska sätta upp bra mål. Målen ska vara enligt modellen SMART:

  • Specifika
  • Mätbara
  • Accepterade
  • Realistiska
  • Tidsbestämda

1. Jag tränar så ofta jag kan då jag tycker att träning är jätteroligt, och då menar jag oftast träning = CrossFitpass på Frösön. Jag vill försöka träna mera, men jag måste också hinna med mina barn och se till att de får mat i sina magar varje dag. De veckor som tjejerna är hos sin pappa så tränar jag ALLTID mera än då jag har tjejerna hos mig. Men jag har ett mål med min träning och det är att springa Göteborgsvarvet snabbare 2017 jmf 2016. Mitt personbästa (eftersom jag bara sprungit en gång) är 2h 24min. Det vill jag förbättra och att faktiskt springa in på det mål jag hade inför årets varv – 2h 10min.

2. Förbättra och förfina den här bloggen och jag skulle vilja bli stabil på runt 1000 visningar/månad. Idag ligger jag på mellan 500-600, så jag har en bit kvar och det känns som en utmaning.

3. Jag skulle vilja träffa mina tjejkompisar oftare men tiden varje månad tar slut för fort. Får jag tid över, så ligger träning på första plats, men kanske måste jag strunta i något annat för att ta mig tid med mina vänner? Då jag här ovanför bestämt att målen måste vara enligt modellen SMART, så måste jag vara mera precis i mitt mål. Mitt mål får alltså bli att träffa mina vänner åtminstone 4 ggr under 2017 och att prioritera att ha roligt.

4. Mitt sista och kanske mitt viktigaste mål för 2017. Jag är separerad sedan 5½ år tillbaka och jag har två barn tillsammans med mitt ex. Detta gör att vi har delad vårdnad och vi kör som standard varannan vecka med byte fredagar. Det funkar bra då det bara är vanliga skolveckor, men så fort någon av oss vill ändra schemat lite, så blir det skit. Utan att lämna ut vårt privatliv för mycket, så får mitt mål i sammanhanget bli: att kunna diskutera läget med honom varje vecka, och att jag själv ska kunna känna mig nöjd med min insats. Att jag har bidragit på mitt bästa sätt, för att få till bättre diskussioner.

En kompis till mig postade ett så bra inlägg på Instagram idag, som stämmer bra in på min bild jag haft uppe ända sedan jag flyttade från mitt ex. Min kompis inlägg beskriver hur man ska sätta upp sina nyårsmål. Så enkelt uttryckt och så bra!
Make a list of things that make you happy
Make a list of things you do every day
Compare the lists
Adjust accordingly

Slutorden för det här inlägget får bli en länk till min sambo Daniels blogginlägg där han diskuterar nyårslöften. Det behöver inte vara så märkvärdiga grejor hela tiden, utan det kan faktiskt vara enkla saker man sätter som mål. Jag tar helt åt mig av punkt 4, då det är jag som uttalat landet felaktigt under alla mina år, och jag har faktiskt ändrat mig under 2016. När jag bor ihop med en ordmärkare av rang, så får jag med jämna mellanrum skojfriska kommentarer på mitt språk. Jag har min norrländska dialekt som ska komma överens med hans dalsländska, det kan bli snurrigt ibland. Men oavsett – huvudsaken är väl att man kan skratta med varandra och tycka om varandra ändå?

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar