Choronsås, ett alternativ till bearnaisesås

-

Dags att testa lite olika varianter av bearnaisesås, och för oss blev det en choronsås till lördagsmiddagen. Det är egentligen en helt vanlig bearnaisesås, men med tillägget tomatpure. Där jag har läst om den, så passar den väldigt bra till grillat kött, men jag tänkte att den nog skulle passa bra till mina kycklingbiffar också. Så här gjorde jag såsen, för två personer:

100 g smör
1 msk finhackad scharlottenlök (funkar också med röd lök ifall man har det hemma)
5 krossade vitpepparkorn (alternativt några rejäla drag med vitpepparkvarnen)
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
dragon och ev salt
1 msk tomatpure

Börja med att smälta smör och ställ det åt sidan så hinner det svalna lite. Hacka lök och lägg i en kastrull tillsammans med vitpeppar, vinäger och vatten. Låt koka tills ungefär hälften av vätskan försvunnit. Sila bort löken och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Knäck äggen och häll ner äggulorna i kastrullen, vispa under tiden. Ställ kastrullen i ett vattenbad och vispa under tiden äggblandningen blir varmare och varmare, man märker när äggen blir tjockare och tar större plats i kastrullen. Vispa tills du känner dig nöjd med konsistensen och ta sedan bort kastrullen från vattenbadet. Häll ner det smälta smöret lite i taget. Några droppar från början och vispa in det i äggblandningen. Tricket är att vispa, vispa och vispa. När allt smält smör är inblandat i blandningen, så smaksätt med dragon och ev salt samt tomatpure. Smaka av och ta ev i lite mera tomatpure. Den ska dock inte ta överhanden, utan bara finnas som en touch i bakgrunden.

Kycklingbiffar med choronsås

Jag serverade choronsåsen tillsammans med mina kycklingbiffar, ugnsstekta potatisklyftor och en god sallad. Riktigt god lördagsmiddag och vi okynnesåt tills vi var helt proppmätta.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar