Lasagne med röda linser

-

Mina barn har nämnt lasagne några gånger, och att de tycker att det är gott. Jag gillar också lasagne och insåg att det var länge sedan jag gjorde en laddning. Jag hade kvar köttfärs i kylen sedan tacokvällen, och hade även allt annat hemma. Då jag tycker att mina barn äter för lite grönsaker, så kom jag på att jag skulle gömma lite grönsaker och göra en lasagne med röda linser istället för helt vanlig klassisk variant. Så här gjorde jag:

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 gul lök
smör att steka i
Fond eller buljong
Krossade tomater
Svartpeppar
Ca 1 dl kokta röda linser

Börja med hacka löken och steka den lätt i en stekpanna. Ta med köttfärsen, och låt steka tillsammans en stund. Häll på fond och krossade tomater och låt puttra en stund, ju längre desto bättre. Koka under tiden röda linser och när de är klara, så vänd ner dem i köttfärssåsen. Smaksätt med svartpeppar. Dags att göra ostsåsen:

25 g smör
½ dl vetemjöl
ca 5 dl mjölk
salt och peppar
ca 2 dl riven ost
Vitpeppar

Börja med att smälta smöret. Vispa ner vetemjöl tills det är helt löst. Späd med lite mjölk i taget och vispa medans mjölken kokar upp. När rätt konstisens är i kastrullen, ta den åt sidan. Vispa ner den rivna osten och krydda med vitpeppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Börja bygga din lasange. Häll knappt hälften av ostsåsen i botten av en ugnsform. Lägg ner lasagneplattor så de täcker. Köttfärssås, lasagneplattor, köttfärssås, lasagneplattor. Toppa med resterande ostsås och ställ in i ugnen i ca 30 min. Servera med en god sallad.

Lasagne med röda linser

Betyget från barnen? Ingen av dem märkte att det var något nytt då vi åt lasagnen till lördagsmiddag, utan det var först när Alva såg att jag började med det här inlägget på söndagen som hon insåg att det varit linser i lasagnen. Lite protester där och då, men sen gick det jättebra att äta rester till lunch. Det som var tänkvärt, var Alvas kommentar då jag byggde ihop min lasagne: Va, gör du egen lasagne? Jag har bara ätit köpt förut… (det stämmer inte, då jag har lagat lasagne flera gånger förut, men det är som sagt länge sedan sist).

Det tråkiga är också att många barn idag, inte äter så mycket annat än köpta produkter. Föräldrar i min egen ålder, gillar många gånger inte att laga mat eller väljer att ta den snabba vägen med uppvärmd färdigmat och serverar sina barn.

Det tycker jag är tråkigt, då hemmagjord mat är ett hantverk som jag inte vill ska glömmas bort. Att kunna laga bra husmanskost är både billigt och nyttigt. Hälsosamt, då man vet precis vad som är i sin mat. Jag är väldigt glad att jag fått matlagningsintresset hemifrån och jag hoppas att jag kan skicka det vidare till mina barn. De gillar att vara i köket med mig idag, så jag hoppas att det fortsätter.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar