Plommonspäckad fläskkarré

-

Då jag hade en bit fläskkarré över i kylen, så ville jag prova att göra något nytt. Något som jag inte brukar göra. Jag gillar att laga mat som man gjorde förr, för ofta är det väldigt bra mat. Inga tillsatser, lagat från grunden + att det smakar riktigt riktigt bra (då många generationer jobbat med rätten, så är den genomarbetad till perfektion smakmässigt). Så jag googlade plommonspäckad fläskarré, hittade Per Morbergs variant och satte igång. Så här blev min rätt:

500 g fläskkarré
salt och peppar
4+4 katrinplommon
1 liten gul lök
1 palsternacka
1 morot
1 äpple
1 msk olja
1 lagerblad
2 dl köttbuljong

Sätt igång ugnen på 175 grader. Lägg din köttbit i en ugnsform och salta & peppra den. Skär fyra djupa snitt i karrén och stoppa in ett katrinplommon i varje hål. Skär alla grönsakerna i mindre bitar och lägg ut runt omkring. Sätt en termometer i köttbitens tjockaste del och sätt in formen i ugnen. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen är 85 grader, ca 1½h. Ös med jämna mellanrum köttet med buljong och ta ut den och låt den stå och vila en stund.

Såsen:
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
sky från ugnsformen
Grönpeppar
En kvist färsk rosmarin
1 tsk vinbärsgelé

Vispa ut skyn från ugnsformen och häll ner i en kastrull tillsammans med grädde och creme fraiche. Låt koka upp och smaksätt med grönpeppar, rosmarin och vinbärsgelé. Jag hällde också ner mina grönsaker från formen så de fick sås runt om sig. Skiva köttet tunt och servera allt tillsammans med kokt potatis, mera gelé och gröna ärtor. Riktigt riktigt gott! Även väldigt god i matlådan dagen efter.

Plommonspäckad fläskkarré

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar