Delicatobollar

-

Chokladbollens dag är det idag torsdag. Det är en sådan där temadag som är svår att bortse ifrån, utan som man istället vill underhålla. Här kommer ett recept på delicatobollar, lite lyxigare än vanliga, lite omständligare att göra än vanliga men också lite godare än vanliga. Oavsett vilka chokladbollar du gör idag, så kommer du att bli uppskattad av både stora och små. Alla älskar väl chokladbollar?

När jag gjorde mina delicatobollar, så gjorde jag hela smeten i matberedaren. Delicatobollarna ska bli kompakta, så du behöver inte vispa för att få till en luftig smet. Då funkar matberedaren bra att blanda i. Så här gjorde jag:

4 dl fiberhavregryn
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk snabbkaffepulver
1/2 msk vaniljpulver
50 g mjölkchoklad

200 g mjölkchoklad
riven kokos

Ta fram smöret en stund innan så det hinner mjukna. Mixa havregrynen fint i en matberedare. Tillsätt smör, florsocker, kakao, snabbkaffe och vaniljpulver. Mixa ihop det till en smet. Smält chokladen och låt svalna en aning. Häll ner den i matberedaren och blanda allt till en smet. Rulla smeten till bollar. Jag gjorde fick ut 24 bollar av min smet, då tyckte jag att de blev lagom stora då de var klara. Lägg på en tallrik och ställ in i frysen i ca 30 minuter.

Delicatobollar

Smält chokladen och tag ut tallriken med bollarna ur frysen. Doppa de frusna delicatobollarna en och en i den smälta chokladen. Rulla dom därefter i kokos. Lägg på en ny tallrik och låt stelna. Förvara i kylen eller frysen.

Här är några bra tips för att få ännu godare delicatobollar:

  • Havregrynen ska mixas till ett fint pulver. Du vill ha det riktigt fint för att få en jämn och god delicatoboll.
  • Använd florsocker och inte strösocker. Du vill inte ha ett sockerknaster i bollarna.
  • Gör bollarna lite mindre än vanligt, de blir nämligen lite större i och med att man doppar dem i choklad och sen rullar i kokos.
  • Rulla bollen i kokos direkt efter att du doppat den i choklad. Bollarna har stått kallt innan och därför stelnar chokladen väldigt fort.
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar