Dubai New City Tour

-

Jag har kommit av mig lite att skriva om vår senaste resa till Dubai. Jag har postat kring vår första dag, Weekend i Dubai, och Dubai nämndes även i mitt Rekord-inlägg, men vi fick ju uppleva så mycket mera! Vi kom fram till Dubai på långfredagsmorgonen, och vår sköna fredag kan ni läsa om i weekend-inlägget. Men lördagen då? Vi hade bokat två turer hemifrån, båda med Arabian Adventures, och båda innefattade att vi skulle bli upphämtade på hotellet på morgonen. Lördagens tur, var Dubai New City Tour. Skönt att bara äta frukost och kliva ut genom dörren, så är det någon annan som hittar till samlingsplatsen. Det kostar mera att köpa en tur än att göra alla sakerna själva, men den här gången hade vi kort om tid och ville uppleva så mycket som möjligt. Då är det värt att betala några kronor extra och få deras kunskap på köpet.

Så lördagen hade vi bokat New City Tour till en kostnad av 225 AED/personer (omräknat i Svenska kronor så betalade vi drygt 550kr/pers). Det var en tur som innefattade klassiska turistmål, och det kändes som att vi fick med alla våra ”måsten” i platser som turister ska se. Vi blev som sagt upphämtade utanför hotellet och skjutsade till en större uppsamlingsplats. Där fick vi byta till en fullstor buss och en väldigt pratsam guide från Damaskus. Han gick runt och bekantade sig, och fastnade nog lite extra för oss två, då han ofta återkom och ropade upp våra namn under dagen. Då han hörde vilket land vi var ifrån, så plockade han genast namnet Olof Palme.

Vi började vår rundresa med ett fotostopp på stranden intill Burj Al Arab – det enda sjustjärniga hotellet i hela världen. Ett väldigt vackert hotell som ligger helt för sig självt och som ser ut som ett segel. Enligt vad vi har läst, så får man inte bara strosa in på hotellet och titta, utan bara ifall du har något bokat. Inte nödvändigtvis ett rum, utan ett restaurangbesök funkar lika bra. Gissar bara att en middag där, kostar lite mera…

Nästa stopp blev Palm Jumeirah, som är den första av palmerna. En till palm är på väg, men har inte hunnit färdigställas ännu. Helt otroligt, att man kan bygga en palm ute i vattnet. Jag menar, det är inget litet byggprojekt direkt. Vi åkte bussen ut på palmen och längst ut ligger Atlantis Hotell. Här fick vi kliva ut och tillsammans med guiden titta in i några fönster akvarium. Efter en stund, så fick vi också biljetter, så vi kunde kliva in i The Lost Chambers. En slinga med många små akvarium med olika sorters fiskar i. Det kanske är för att jag är dykare, eller så är jag dykare av den anledningen? men jag gillar verkligen att titta på fiskar och andra havslevande djur. De är väldigt vackra och fridfulla! Turen tillbaka in till fastlandet skedde på den tram som är byggd längs hela palmen. På tram:en så färdas man också en våning upp, så det var lättare att titta ut över alla de semesterhus som ligger längs palmens blad. Otroligt smart att bygga sådär – på varje blad finns två rader sommarhus, men alla har sjötomt. Det skulle krävas många km ifall så många hus skulle ha sjötomt, ifall alla låg längs efter varandra. Nu ligger det istället många hus på väldigt liten km².

Så var det dags för nästa stopp och bussen tog oss med till Dubai Marina. Där intill ligger deluxe-versionen av Malmö’s Turning Torso, nämligen Cayan Tower som är nästan dubbelt så högt som Turning Torso (306m istället för 190m). Det var ett skönt ställe – Dubai Marina, och vi hade gärna stannat längre för att kunna gå och strosa på bryggorna och smita in på restaurang/café för en bit mat. Men turen hade mer att göra, så vi fick sätta oss i bussen igen och då siktade vi istället på världens högsta hus – Burj Khalifa.

Vi parkerade bussen utanför Dubai Mall, som också är världens största köpcentrum. 1200 butiker ryms i ett enormt köpcentrum på flera våningar. Vi fick våra biljetter till toppen av Burj Khalifa och där tog också vår tur slut. Vår väldigt vänlige guide lämnade biljetter och lämnade oss. Vi ställde oss istället i hisskön. Hissen, som är världens snabbaste, går med 10m/s, så det tog bara en knapp minut att färdas upp till våning 124. Att kliva ur hissen och se hur långt som helst, var mäktigt. Vi gick runt för att kunna titta ut genom alla fönster och vi tog också trapporna upp till våning 125 och 456m upp. Längre upp kom vi inte den här dagen, men ifall vi åker till Dubai igen, så måste målet vara att åka upp till våning 148 och 555m, även kallad SKY-våningen. Otroligt häftigt att titta ner på alla andra höga höghus och någonstans inse hur högt upp vi faktiskt befann oss.

Här tittar vi ner på den väldigt kända fontänuppsättningen, som varje kväll levererar en fontänshow. Börjar kl 18, pågår i fem minuter och tar sedan en paus för att börja 18.30 osv. Olika shower varje halvtimme, så bara för att man sett den ena, så behöver man inte gå hem, utan kan vänta till nästa börjar.

Jag hade en fundering innan vi åkte upp, ifall den höga byggnaden skulle svaja, men nej – huset kändes väldigt stabilt och jag kan rekommendera alla att åka upp. Burj Khalifa är världens högsta hus, och med sina 828m och 164 våningar, så är det ett landmärke man kommer att komma ihåg. Det invigdes 2010, så det har redan 7 år på nacken. Nedan ser ni en jämförelsebild, där man tydligt ser att Burj Khalifa vinner.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar