Kanelbullar med rågmjöl

-

Första gången jag hörde att man kan göra kanelbullar med rågmjöl i, var då jag lyssnade på Matsamtalet med Sigrid Bárány och Matgeek Johan Hedberg. Jag minns att jag var ute på en promenad och hade podden i örat, när Sigrid säger det mitt i en mening. Jag lystrade och stannade även till för att anteckna det i min telefon, så jag skulle komma ihåg det till nästa bak.

Nästa bullbak blev inte förrän på självaste Kanelbullens dag, då min dotter Saga ville baka bullar. Sagt och gjort, bullar skulle det bli och jag följde som vanligt receptet på Kungsörnen vetemjölspåses sida, men bytte ut 2 dl vetemjöl mot grovt rågmjöl. Det hade kanske varit bättre om det varit fint rågmjöl, men det grova var det enda jag hade hemma.

50 g (1 pkt) jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk kardemumma, jag mortlade mina hela kärnor
700 g vetemjöl
100 g rågmjöl

Fyllning:
200 g mjukt smör
100 g mandelmassa
½ dl kanel
1 msk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten

Börja med att smälta smöret och hälla i mjölken. Var på din vakt och notera när smörblandningen blir 37 grader, ta den då av spisen. Sätt på nästa kastrull istället och koka upp din sockerlag. När sockret löst sig, så ställ kastrullen åt sidan för att svalna.


Här i bilden ovan så ser ni de mörka rågmjölsprickarna

Lös upp din jäst i sockret, i en assistent. Jag är som ett barn när jag får göra det. Bara man smular sönder jästen, häller på sockret och mosar ihop det lite, så kommer en reaktion dem emellan och jästen blir flytande. Det är roligt att se varje gång. Häll sedan på smörblandningen som fortfarande är 37 grader och låt assistenten blanda ihop dem.

Mät upp totalt 800 g mjöl och tänk att det ska räcka för hela bakningen. När man bakar bullar, är det så lätt att blanda in för mycket mjöl och bullarna blir torra. Jobba hellre med en lite kladdig deg, och medans den fortfarande ligger i assistenten så slipper man kladdiga händer.

Låt jäsa i minst 30 min, men det gör inget om det blir längre hellre – håll bara koll så inte degen jäser över kanten på bunken. Under tiden så är det också bra att förbereda fyllningen. Ta fram smöret en stund innan så det hinner bli mjukt, riv mandelmassan och blanda ihop allt.


Kanske inte de snyggaste knyten jag har sett men det var första gången jag provade.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela den sedan i 3-4 bitar och kavla ut resp bit. Bred på fyllning och antingen rulla ihop (om du vill ha rullar i bullformar eller vik över hälften och skär strimlor (ifall du vill ha knyten av dina bullar. Jag gjorde hälften hälften den här gången, mest för att jag aldrig provat att göra knyten. Bevisligen måste jag prova att göra dem fler gånger, då de verkligen inte blev snygga. Träning ger färdighet.

Lägg dina knyten eller rullade bullar på ett bakplåtspapper resp bullformar och låt jäsa i 45 min. Här kan du också slå igång ugnen på 225 grader. När bullarna jäst färdigt så pensla dina bullar med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. In i ugnen knappt 10 min – återigen håll koll då det går fort på slutet. När du sedan plockar ut bullarna, så penslar du dem med sockerlagen. Denna ska också göra så att bullarna blir saftigare.

Smakligt fika!

Kanelbullar med rågmjöl

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar