Jag har sagt det förr men jag säger det igen, en lättfixad men väldigt lyxig och god fredagsmiddag är att göra en ceasarsallad med hemmagjord ceasardressing. Eller fredag? Det funkar precis lika bra en lördag eller en söndag eller vilken dag i veckan som helst då man får gäster – det är bara så gott! Igår gjorde jag en ny variant då jag lyxade till det ännu lite mera då jag gjorde en ceasarsallad med räkor. Med hemmagjord ceasardressing såklart.
Det är märkligt få ingredienser i själva salladen, men de gifter sig väldigt bra med varandra och gör en god middag tillsammans med dressingen. Här nedan är receptet beräknat för fyra personer, men vi halverade då vi bara var två.
500 g färska räkor
1 grillad kyckling
Romansallad
Tomater
2 paket bacon
Parmesanost
Peppar
Börja med att rensa kycklingen och dela i mindre bitar. Skala även räkorna och lägg i en skål. Dela och knaperstek baconet (lägg dem gärna på en bit papper, så det värsta fettet får rinna av). Ta sedan en skål och bottna med stora bitar sallad. Lägg på kycklingbitar, tomatkvartar (varje tomat delad i fyra bitar) och bacon. Toppa med räkor, parmesan och svartpeppar.
Ceasardressing:
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk senap
2 äggulor
2 tsk sardellcrème på tub
1 vitlöksklyfta i bitar
salt och vitpeppar
Rapsolja
Riven parmesanost
Ev 0,5 dl Mjölk
Blanda och mixa vinäger, senap, äggulor, sardellcrème och vitlök. Späd långsamt med olja och smaka av när det känns lagom tjockt, ifall det blir för tjockt så späd med mjölk. Ta i lite riven parmesanost och kör din mixer några varv till. Smaka av med salt och peppar. Dressingen kan kännas syrlig när man smakar bara den, men tillsammans med salladen blir det gott!