Saffransrisotto med lax

-

Här kommer ett väldigt gott recept inför helgen, saffransrisotto med lax. Risotto är en klar favorit hos mig, då man kan variera sig så mycket och allt smakar gott! Jag har gjort lite olika varianter, men kommer också att fylla på förrådet såklart. Här hittar ni de jag provat hittills. En betydande del av att lyckas med en risotto ligger i att röra mycket. Rörandet i riskastrullen gör att risotton blir krämig och det är då den smakar bäst.

Nu inför jul så passar det också väldigt bra med saffran. Saffran går att använda till mycket mat då det är en fenomenal smaksättare. Jag har bara börjat, men har i alla fall använt saffran till en saffranspasta med sparris och halloumi – där jag var inspirerad av sommarens vinnare på Gotland, som skulle komponera en maträtt med Gotlandsodlad pasta. Supergott om jag får säga det själv. Nåväl, tillbaka till dagens rätt – saffransrisotto med lax:

½ gul lök
4 dl avorioris
Flytande smör till kastrullen
8 dl grönsaksbuljong eller fond
½ pkt saffran (0,25 g)
2 dl riven parmesan
svartpeppar

500 g lax
salt och svartpeppar
smör att steka i

Förbered buljongen med buljong och saffran. Skala och finhacka löken och lägg ner i en kastrull. Fräs den och riset i smör, utan att löken tar färg men att riset blir lite lätt genomskinligt. Tillsätt den varma buljongen, som gärna får hållas varm på en platta bredvid risottokastrullen. Häll i lite buljong i taget tills vätskan absorberats av riset. Tillsätt då lite buljong till osv. Under tiden så ska du också röra i riset. Hellre för många gånger än för få gånger.

Under tiden som risotton puttrar ihop, så dela upp laxen i lagom stora bitar och stek i en stekpanna. Behåll gärna en rosa kärna i mitten av laxbitarna och krydda dem med salt och peppar.

När all buljong har kokat in och risotton är klar, ta kastrullen av plattan och rör ner riven parmesanost. Krydda med peppar. Det behövs sällan salt, då buljongen är salt i sig. Ställ fram lax och risotto för servering. Komplettera med grönsaker. Riktigt gott!

Saffransrisotto med lax

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar