Basilikakex med Västerbottensost

-

Jag hade en kruka färsk basilika över efter att jag använt det jag behövde till vår nyårsförrätt laxrullar. De färska örterna brukar inte vara superpigga så länge, helst inte på vintern, så jag började fundera över vad jag skulle göra med basilikan. Jag fastnade inne hos Västerbottensost, där jag hittade deras basilikakex med Västerbottensost.

Jag hade inte riktigt samma mängder av allt, så jag fick minska receptet en aning, så här kommer min variant:

3 dl riven Västerbottensost
1 1/2 dl basilikablad
75 g smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
knappt 1/2 tsk bakpulver

Börja med att sätta ugnen på 200°.

Mixa snabbt Västerbottensost och basilikablad till en grön massa. Tillsätt smöret i tärningar, mjöl och bakpulver och blanda snabbt ihop en deg. Kavla ut degen så den blir 1 centimeter tjock på mjölad bänk och stansa ut hjärtan med hjälp av små pepparkaksformar.

Grädda i övre delen av ugnen 10–12 minuter. Låt dem kallna före servering och bjud dem sedan som tilltugg till en god drink eller varför inte lite champagne? Både smaken av Västerbottensost och basilika kommer fram då man sakta tuggar i sig.

Basilikakex med Västerbottensost

Skulle det ändå bli några hjärtan över förvara dem i tät burk eller i frysen. När jag skulle baka ut dessa hjärtan så tog jag den minsta form jag hade, och insåg direkt att jag behöver köpa några mindre formar. Tänk mindre hjärtan alternativt små stjärnor? Det skulle vara superfint och förmodligen passa ändå bättre som tilltugg.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar