Cheesecake med blodapelsin

-

Den här cheesecaken har jag snubblat över då och då inne hos Matplatsen då jag söker inspiration eller letar efter något jag vet att jag har läst. En favoritblogg sedan många år tillbaka. Hennes cheesecake med blodapelsin ser ju bara för god ut, och jag har haft den i bakhuvudet länge. Förra helgen blev det av att jag bakade den.

Kanske inte rätt tid att publicera en såå god cheesecake, när många avlagt sina nyårsmål om tightare dagar, men varför ska man inte kunna unna sig ibland? Eller så blir det för er, som det blev för mig, att man ser en bild och sparar den i bakhuvudet tills den gång man har tid och lust att baka den?

Den är för god och snygg för att låta bli i alla fall, så spara den bland era favoriter! Matplatsen har gjort den för en vanlig stor springform, medan mitt recept nedan är för den mindre varianten av springform, 20 cm.

Botten:
150 g Digestivekex
30 g pepparkakor, jag valde Nyåkers nyhet med apelsinsmak
75 g Smör

Lager 1:
300 g Philadelphia ost
ca 1 msk rivet skal av blodapelsin (ta inte det vita, då blir det beskt!)
1 1/2 msk blodapelsinsaft
2 ägg
0,75 dl Strösocker

Lager 2
2 dl creme fraiche
2 msk strösocker
0,75 msk vaniljsocker

Lager 3
1 1/2 dl pressad blodapelsin
2 gelatinblad

Sätt ugnen på 180 C. Smula kexen och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i din springformen där du har ett bakplåtspapper i botten. Grädda 5-10 min, håll koll på den.

Blanda ingredienserna till fyllning 1 i matberedaren till en jämn smet. Häll i formen. Grädda i nedersta delen av ugnen 25 min (inte längre, då blir kakan torr/grynig).

Blanda ihop till fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare 5 min. Ställ kallt (gärna över natten).


En lite tråkig bild, men här är kakan färdiggräddad, och vi ser den små svarta vaniljprickarna.

Gör sista lagret. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Värm pressad blodapelsin i en kastrull, så den blir riktigt varm. Ta av kastrullen från plattan, krama ur gelantinbladen och vispa ner dem så de smälter. Låt blandningen stå och svalna en stund och skeda sedan över saften på kakan.

Ställ kallt (för mig räckte en halvtimme i kylen) tills gelén stelnat. Servera kakan kylskåpskall, ev med en klick vispad grädde till, men kakan fungerar ypperligt precis som den är också.

Cheesecake med blodapelsin

Vi åt kakan tillsammans med en Aperol Spritz, matchade perfekt i färg och passade väldigt bra i smak också. Mums!

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelAperol Spritz
Nästa artikelBasilikakex med Västerbottensost

2 KOMMENTARER

  1. Gjorde den idag ? Lysande recensioner bland mammorna, aningen tveksamt hos kidsen, utom 4-åringen som bara vill ha ”det röda ovanpå”.

    • Haha, vad roligt att höra! Jag var inte så förtjust i cheesecake när jag var yngre heller, men nu är det bara såå gott!

Kommentera