Risotto med jordärtskocka

-

Att göra risotto är bara så gott! Det finns hur många varianter som helst, och min lilla samling hittar du här. Att göra en neutral risotto att servera till en godare kött eller fiskrätt, eller att göra en mera smakrik risotto och äta den precis som den är. Vilket som funkar enligt mig.

I helgen lagade jag risotto med jordärtskocka i, vilket smakade väldigt gott tillsammans med en bit ugnsbakad lax och sallad. Det får bli veckans Meatfree Monday-inlägg, då risotton är väldigt god att äta precis som den är. En sallad på sidan och du är hemma!

3 jordärtskockor
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
4 dl Avorioris
Olivolja
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond
Riven parmesanost
Svartpeppar

Sätt igång en kastrull med vatten och fond, och låt koka upp. Håll buljongen varm. Riv jordärtskockorna (behåll gärna skalet, men borsta dem noga under vatten så ev jord försvinner) grovt på ett rivjärn och hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna tillsammans med riset i en kastrull, även lite olivolja så det inte bränner, tills riset blivit lite genomskinligt.

Häll på lite buljong och rör om, låt risotton puttra lite långsamt. I en risotto så är det rörandet som gör att risotton blir krämig, så ta lite buljong i taget och rör om med jämna mellanrum. När buljongen är slut, så är också riset klart. Ta risotton från plattan och rör ner riven parmesanost och smaksätt med peppar.

Risotto med jordärtskocka

Jag valde att servera min risotto tillsammans med en bit ugnsbakad lax. Jag la en bit lax i en ugnsform, kryddade med salt, citronpeppar och pressade en halv citron över. In i ugnen, 200 grader, i ca 20 min så är laxen klar. Det gör inget om laxen har 3-5 min kvar, om du ställer fram din form, så fortsätter laxen att gräddas på bordet. Ta hellre ut den lite för tidigt alltså, än att den får stå för länge i ugnen – risken är att du får en torr och ganska tråkig lax.

Sallad den här gången fick bli några blad isbergssallad, färsk spenat, cocktailtomater och gurka. Toppat med granatäpplekärnor och lite inlagd fetaost där jag också använder lagen som en salladsdressing. Gott gott!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar