Kolabrownie med salta pinnar

-

Ett tips till helgens bakning – en riktigt lyxig fika, med både salta pinnar-botten, en väldigt chokladig brownie och ett salt kolatäcke i denna kolabrownie. Receptet kommer från Ica’s Buffé och jag har bara kopierat det rakt av. Jag lyckades inte hitta kringlor när jag handlade, så jag nöjde mig med att strö över lite flingsalt. Då man hällt på kolan, så har man väldigt kort tid på sig att hinna fästa kringlorna, innan kolan har stelnat för mycket. Kakan är väldigt mäktig, så skär hellre mindre bitar och om man är sugen så får man ta två.

Jag passar på att tipsa om den här på min jubileumsdag också – idag är det nämligen exakt två år sedan jag började blogga. 7:e februari 2016 postade jag mitt första inlägg om Semmelkladdkaka. Har ni bakat den någon gång? Annars är det ett annat tips inför helgen. Men nu till en magiskt god kolabrownie:

Botten:
125 g salta pinnar
75 g smält smör
2 tsk strösocker

Brownie:
400 g mörk choklad (Odense 55%)
175 g smör
5 ägg
4 1/2 dl Brun Farin
1 krm vaniljpulver
1 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl (90 g)

Kolatäcke:
50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
3/4 dl ljus sirap
2 tsk flingsalt

Till garnering:
salta kringlor

Sätt ugnen på 175°C. Börja med bottnen. Mixa salta pinnar, smör och socker i en matberedare till en smulig massa. Tryck ut smulet i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 25 x 30 cm. Grädda i mitten av ugnen 6 minuter. Ta ut och låt svalna.

Brownie: Bryt/hacka chokladen i bitar. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Vispa ägg, farinsocker, vaniljpulver och salt pösigt med elvisp. Tillsätt chokladsmöret under omrörning. Sikta ner mjölet i omgångar. Rör till en jämn smet.
Häll chokladsmeten över bottnen. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter, men ha den inte inne för länge – den ska vara lite kladdig. Ta ut och låt svalna.

Kolatäcke: Mät upp smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till 120°C. Rör då och då. Häll kolan över brownien och bred till ett jämnt lager. Strö över flingsalt. Låt svalna i kylen. Skär brownien i små bitar. Dekorera med salta kringlor, eller som jag gjorde – att bara strö över lite flingsalt medan kolan är kladdig.

Min färdiga kolabrownie

Kolabrownie

Visste du att? Info från Wikipedia
Att kakan har sitt ursprung från USA visste du säkert redan men visste du att ordet brownie används inom den brittiska folktron för olika typer av tomtar och vättar? I bland annat Skottland syftar den specifikt på en hustomte. I USA syftar begreppet little brownie på tomtenisse.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

4 KOMMENTARER

Lämna ett svar