Fettisdag 2018

-

En ny sådan temadag är det idag, och inte vilken som helst heller. Fettisdag 2018 infaller idag. Fettisdag är ju ett lite vilseledande namn, och längst ner har jag klippt in lite info kring ordet. Det vi i dagligt tal säger är ju istället semmeldagen eller semmeltisdag. Dagen då väldigt många svenskar äter minst en semla – många äter kanske både två och tre också. Mitt bästa semmelår åt jag tre st. Efter lunch, till eftermiddagsfikat och en till kvällsfika. Efter den dagen så var jag väldigt nöjd med semlor och hade uppehåll till nästa år.

Jag har inte bakat några egna semlor i år men har bakat tidigare år. Då har jag bakat egna bullar och gått enligt det här receptet. I det inlägget, och är nedan, ser ni också min mammas serveringssätt av semlor, och som jag fortsätter med. Det är ju nästan så att man får två semlor i en?! Perfekt ju.

Ett annat tips är att göra en semmelkladdkaka. Enkelt att smälta smör i en kastrull och röra ner resten i samma kastrull. Ner i en smord form och grädda en kort stund. Ta ut kakan, låt den svalna (gärna utomhus där det är betydligt kallare den här årstiden) medan ni vispar grädde och kokar kaffe. Klart för fika! Om ni dessutom mortlar era egna kardemummakärnor, så blir smaken ännu godare!

Semmelkladdkaka

Visste du att? Info från Wikipedia
Fettisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3:e februari och senast 9:e mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blåmåndagen.

Namnet fettisdag är bildat av ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera