Kalops – riktig husmanskost

-

Jag gillar tanken att tillaga mat enligt gamla recept och på så sätt få dem att leva kvar. De gamla recepten är väl beprövade och har lagats i generationer, jag vill inte att de ska glömmas bort. Att dessutom få bjuda den yngre generationen på ett gammalt recept, och att få dem att uppskatta bra mat. Den här gången har jag lagat kalops – riktig husmanskost som min mamma och mormor gjorde ibland och garanterat hennes mamma och mormor osv.

Receptet har jag lånat av Scan och bara kopierat. Ofta tar jag ett originalrecept och ändrar om lite efter mitt eget huvud eller vad som finns hemma, men ibland är originalet så bra, så att man bara kan föra det vidare.

600 g Scan nötkött, t ex bog, högrev, fransyska
2 gula lökar, i bitar
5 dl vatten
1½ tsk salt
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 morötter, skalade och skivade
3 msk vetemjöl
½-1 dl vatten

Om köttet inte är tärnat, skär det i ca 3×3 cm stora bitar. Bryn dem och löken i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Tillsätt vatten, salt och kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 timme. Späd ev med lite mer vatten.

Lägg morötterna i grytan och koka ca 5 min. Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning.Tillsätt redningen och koka 3-5 min. Smaka av. Servera med potatis (jag valde Hasselbackspotatis), inlagda rödbetor, sallad och gelé.

En riktig söndagsmiddag som kändes väldigt rejäl och väldigt god. Rätten fick kanske inte så höga poäng av min tonårsdotter Saga, men hon klagade inte heller. Hon åt, blev förhoppningsvis mätt, och gick sedan tillbaka till sitt rum. Det är väl vad man kan förvänta sig som tonårsförälder.

Min första egna kalops

Kalops

Visste du att? Info från Wikipedia
Kalops (på finska kalopsi eller vatkuli) är en svensk och finsk kötträtt som innehåller nötkött, lök, kryddpeppar, lagerblad och andra kryddor som ofta serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor. Rätten finns även i en något mustigare och mörkare skånsk variant, där morötter tillsättes.

Kalops beskrevs först i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Rättens namn kommer från engelskans ”collops” som betyder skivor av kött.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera