Lakritschokladmousse med limecurd

-

Nytt recept med chokladmousse, min nya favorit tror jag, som går att experimentera med hur mycket som helst. Denna gång blev det en lakritschokladmousse som jag toppade med en klick limecurd. Riktigt gott om jag får säga det själv – och det tyckte även våra middagsgäster.

Dock glömde jag att vispa moussen innan jag hällde upp dem i glas, så moussen var rinnande… (förlåt Lars och Linda). Men vad gjorde väl det egentligen, då smaken var densamma och den var väldigt god. Jag får skylla på att jag gjorde efterrätten sent kvällen innan och tydligen inte riktigt var påläst. Här nedanför berättar jag i alla fall hur det är tänkt att man ska göra, så att ni har chansen att göra rätt. Bilderna blir dock lite vilseledande, men jag hoppas att ni har överseende med det.

Lakritschokladmousse för fem personer:

2,5 dl grädde
150 g lakritschoklad

0,5 dl grädde
Lime curd

Koka upp 1 dl av grädden och dra kastrullen av värmen. Tillsätt hackad choklad och låt den smälta i grädden medan du vispar. Låt kallna i kyl.


Det var här jag missade, jag skulle bara ha värmt hälften av grädden tillsammans med choklad och sen vispat allt till en fluffig konstisens. Så bilderna ovan är rinnig och ganska kompakt chokladmousse, men den smakade lika gott ändå.

Vispa sedan resten av grädden till mjuka toppar, om du vispar för hårt kan grädden bli grynig så ta den hellre lite försiktigt. Blanda med chokladgrädden, fortsätt vispa till ett fast skum. Fördela i portionsskålar och ställ in i kylen tills det är dags för servering. Detta går tex att göra på fm, när middagen är samma em/kväll.

Då det är dags för servering, ta gärna fram glasen en stund innan, så de inte är helt kylskåpskalla. Vispa lite neutral grädde och lägg en liten klick högst upp, toppa sedan med en liten klick lime curd. Det bryter av väldigt gott mot lakritschokladen.

Lakritschokladmousse

Visste du att? Info från Wikipedia
Mousse är ett slags luftig dessert som vanligtvis görs på ägg och vispgrädde, vanligtvis tillsammans med andra smaker såsom choklad eller fruktpuré, även om recept med kycklingkött eller andra ingredienser förekommer. Rätten, som ursprungligen kommer från franska köket, spred sig sedan vidare till amerikanska och brittiska köket under 1960-talet. Ordet mousse kommer från franskan som betyder ”skum”.

Den vanligaste varianten på mousse är antagligen chokladmousse. Chokladmousse kan göras på antingen mörk eller vit choklad och har blivit en mycket populär dessert i Sverige, kanske framförallt till nyår. Beroende på tillredningssätt kan konsistensen variera från lätt och fluffig till krämig och tjock.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Pizza på ett kick

Kycklinggryta med dadlar

Den klassiska ananaspajen

MarryMe kycklinglasagne

Populära kategorier

Lämna ett svar