Bearnaisesås med brynt smör

-

Häromdagen provade jag och Saga att göra hemmagjord bearnaisesås med brynt smör. Jag hade hört talas om varianten i någon podd, och var sugen att testa. Saga var lite skeptisk. Den vanliga är ju så god, så varför prova en annan? Men smöret var redan brynt så Saga fortsatte att göra såsen och jag jobbade med de andra delarna i middagen. Saga undrade också om hon gjort hemmagjord bearnaisesås fler gånger än jag själv har gjort det, och så är det nog. Min duktiga dotter!

Så här gör vi bearnaisesås:

100 g smör
1 msk finhackad schalottenlök (funkar också med röd lök ifall man har det hemma)
5 krossade vitpepparkorn (alternativt några rejäla drag med vitpepparkvarnen)
2 msk rödvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
dragon och ev salt

Börja med att smälta smör och låt det sedan fortsätta puttra. Lägg på ett lock så det inte skvätter ut. Stå gärna vid kastrullen och håll koll, ta av kastrullen ibland och vispa, detta för att smöret inte ska bränna. Det går också att skaka kastrullen så att det smälta smöret rör sig en aning och låt smöret bli mörkare i färgen och få en nötaktig doft. Ställ kastrullen åt sidan så hinner det svalna lite.

Hacka lök och lägg i en kastrull tillsammans med vitpeppar, vinäger och vatten. Låt koka tills ungefär hälften av vätskan försvunnit. Sila bort löken och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Knäck äggen och häll ner äggulorna i kastrullen, vispa under tiden. Ställ kastrullen i ett vattenbad och vispa under tiden äggblandningen blir varmare och varmare, man märker när äggen blir tjockare. Vispa tills du känner dig nöjd med konsistensen och ta sedan bort kastrullen från vattenbadet. Häll ner det smälta smöret lite i taget. Några droppar från början och vispa in det i äggblandningen. Tricket är att vispa, vispa och vispa.

Resten av middagen bestod av tjälknöl, hasselbackspotatis och en god sallad. När middagen var över, så la sig Saga i soffan och klagade på att hon var så mätt. Ett riktigt bra betyg alltså.

Visste du att? Info från Wikipedia
Brynt smör eller beurre noisette är smält smör till den punkt där en maillardreaktion* uppstår mellan mjölkproteinerna och mjölksockret. Smöret antar en lätt gyllenbrun färg och får en nötig väldoft som påminner om smörkola.

* En maillardreaktion är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser. Maillardreaktioner, som är uppkallade efter Louis Camille Maillard, är viktiga orsaker till färg, doft och smak

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera