Halloumi Tikka Masala

-

Häromkvällen bjöd vi vår granne på middag, ni vet vår granne som äger katten Zelda, och som vi brukar vara kattvakt åt ibland. En superhärlig granne och en superhärlig katt där matte förtjänade en god middag. Jag hade spanat in Halloumi Tikka Masala inne hos Tuvessonskan ett tag, och kände att det var en bra rätt.

Jag valde att göra nästan som Tuvessonskan, men inte riktigt likadant utan det här är min variant:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
0,5 cm riven färsk ingefära
3 tsk garam masala (torkad krydda)
2 dl crème fraiche (eller grädde)
200 g halloumi
400 g färdigkokta svarta bönor (1 tetra/burk)
400 g finkrossade tomater
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning/fond
salt, svartpeppar
1-2 tsk sambal oelek
olivolja

Börja med att sätta gång en kastrull med ris. Hacka sedan lök och vitlök samt grovriv dina morötter. Sätt igång en stekpanna och häll ner lite olja. Stek lök, vitlök och morötterna tills löken är mjuk och glansig. Riv ner ingefära, pudra över garam masala och tomatpuré och stek i ytterligare 1-2 minuter.

Tillsätt krossad tomat, vatten, crème fraîche (eller grädde) och grönsaksbuljong/fond. Låt koka på medelvärme i 10 minuter. Häll sedan i de noga avsköljda svarta bönorna. Stäng av plattan och smaka av grytan med salt, peppar och sambal oelek.

Skär halloumin i skivor och stek i en liten gnutta olivolja i en stekpanna tills att de är knapriga och gyllenbruna. Servera din gryta med ris, stekt halloumi och en god sallad. Denna gång tog jag spenatblad och cocktailtomater i en skål och smaksatte dem lite. Enligt Tuvessonskan så serverade hon med syrad lök, cashewnötter och färsk koriander, men det hade inte jag hemma den här gången.

En väldigt god gryta, som jag garanterat kommer att göra igen.

Halloumi Tikka Masala

Visste du det här om det indiska köket?

Det indiska köket kan delas in i flera geografiska underavdelningar exempelvis; nordindiskt (punjabi, kashmir, benaras, mughlai med flera), sydindiskt (Andhra, Mysore, Maharashtra med flera) och Ostindiskt (bengali-assamese). Maten i Gujarat liknar den nordindiska men med mycket socker i. Vidare är maten som lagas av Buddhisterna i Himalaya-regionen annorlunda och har likheter med den kinesiska kokkonsten.

Stapelvaran i det nordindiska köket är vete, medan ris är stapelvara i syd- och östindiskt kök. Även atta, en särskild typ av vetemjöl, är viktig. Det finns minst fem dussin olika linser, som används rikligt i matlagningen. De vanligaste kryddorna är chilipeppar, svartpeppar (rai), spiskummin, ingefära, koriander och i sötare rätter kardemumma, kanel med flera.

Indierna anser att matlagningen är en gudomlig konst. Den indiska maten är uppskattad även i andra länder, främst i Europa och Nordamerika. Varje indisk provins har ett eget språk och också en skild matlagningskonst.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelFilmjölksbröd
Nästa artikelZucchinisoppa med curry

2 KOMMENTARER

Kommentera