Filmjölksbröd

-

När jag gick hem på valborgsmässoafton (jobbade halvdag) så började jag fundera på vad jag ville äta till middag. Det var bara jag och Daniel enligt plan, men det kändes ändå roligt att äta lite extra dagen till ära. Jag ville ha ett gott bröd till förrätten, men då jag hade oceaner av tid, så cyklade jag hem och bakade ett filmjölksbröd istället för att köpa något på stan.

Då jag bara hittade en avlång bakform, så valde jag att baka halva satsen. Nedan har ni dock mitt originalrecept, som räcker till två bakformar. Jag delade helt enkelt allt på två och fick en fin form bröd.

3 dl grovt rågmjöl
3½ dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ dl pumpafrön
1 dl torkade fikon
1 dl torkade plommon
1 dl mandel
1 dl honung
4 dl filmjölk
Pumpafrön som dekoration

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka fikon, plommon och mandel (den här gången hade jag bara plommon hemma, så det funkar också). Blanda ihop mjölsorterna, bikarbonat, salt och pumpafrön. Häll ner hackad frukt, honung och filmjölk och blanda runt alltsammans.

Lägg ett bakplåtspapper i två brödformar och häll ner smeten/degen i formarna. Toppa med pumpafrön, ev lite flingsalt och sätt in i ugnen. Ca 50 minuter i ugnen så är brödet klart. Håll lite koll så ytan inte bränns och känn med en sticka när brödet inte är kladdigt längre.

Filmjölksbröd

Förrätten jag ville ha mitt bröd till, var för att göra min bruschetta med tomathack. Den är så god och enkel, så det är något jag gör med jämna mellanrum. Brödet blir ganska fort torrt, så prioritera att äta upp det snabbt, alternativt dela och stoppa in det i frysen.

Visste du det här om bikarbonat?

I receptet så är det egentligen solrosfrön, men om man bakar bröd med bikarbonat så blir solrosfröna gröna på grund av att bikarbonat är basiskt och under hög temperatur och med syre så reagerar det med fettsyrorna i solrosfröna. Det är helt ofarligt men ger en lite olustig känsla pga färgen och att någon kan tro att det är mögel.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

2 KOMMENTARER

Lämna ett svar