Kladdkakemuffins med muscovado och brynt smör

-

Visst är det smidigt att ha en god kaka redo i frysen, så man kan ta fram lite snabbt om man får besök? Det tycker jag i alla fall, och min vanligaste gäst i frysen heter Daniel. Dvs min egen sambo som älskar frysta kakor. Den här gången provade jag att göra kladdkakemuffins med muscovado och brynt smör, vilket är en variant av mina vanliga kladdkakemuffins.

Jag bakade och bestämde mig samtidigt för att det skulle bli kvällens efterrätt, då jag bakade på eftermiddagen valborgsmässoafton. Jag hade jobbat halvdag och lite till, men upplevde ändå att jag fick en ocean av oplanerad tid och satte igång med två bakprojekt här hemma… Jaja, så kan det gå ibland. Nu till kakan:

Kakan:

4 ägg
1 dl muscovadosocker
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 g smält smör
20-30 formar (beroende på storlek)

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser under tiden du smälter smöret. Fortsätt att låta smöret puttra i sin kastrull, tills smöret tystnar. Lägg ett lock på, så slipper du allt stänk. Blanda ner i bunken och fyll formarna till lite drygt hälften. Sätt in och grädda i ca 10-12 min (längre om du har större formar). Ta ut plåten och ställ muffinsarna att svalna. De kommer då att sjunka ihop lite i mitten, så det blir en liten grop i varje.

Fyllningen:

100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl grädde

Smält smöret i en kastrull, även här valde jag att låta smöret puttra tills smöret är brynt. Häll på vetemjöl, socker och kakao och rör till en slät smet. Häll i mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar, ca 5 min. Ta kastrullen av plattan och låt svalna lite. Häll sedan fyllningen i kladdkakemuffinsens gropar (lämna en kant runt) och ställ kallt för att svalna.

Jag valde att servera mina kladdkakemuffins med muscovado och brynt smör med vispad grädde och en skuren jordgubbe. Pudra lite florsocker ovanpå och du har en otroligt lyxig efterrätt vilken dag som helst.

Kladdkakemuffins med muscovado

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelApril 2018
Nästa artikelFilmjölksbröd

Kommentera