Split – sista anhalten

-

Jag har insett att jag missat att skriva om Split – sista anhalten på vår Balkanresa sommaren 2017. Vi sov en natt i Mostar och utforskade den staden, morgonen därpå stuvade vi in oss i bilen igen. Vi åkte sedan mot Kroatien, men passerade både Blagaj och Kravice – den bilresan kan du läsa om här. Efter Kravice, så var tålamodet slut och vi ville komma fram till Split – sista anhalten.

Klockan blev ganska mycket innan vi kom in i staden Split, som vi trodde skulle vara en ganska liten stad. I stil med Dubrovnik. Ack vad vi hade fel. Befolkningsmässigt så är Split fyra gånger så stor som Dubrovnik och med en helt annan puls, vilket vi upptäckte först när vi kom in i stan. Då staden var så mycket större än vad vi beräknat, så tog det också längre tid att hitta rätt. För att höja blodsockret tog vi därför in i ett köpcentrum och köpte middag där, innan vi fortsatte lirka oss närmare vår lägenhet.


En god kinawok på ett köpcentrum i Split, räddade mitt humör den kvällen vi anlände till Split.

Vi hittade till slut till vår lägenhet i Splits gamla stan. En del meck med att komma fram, sen hittade vi ett parkeringshus för bilen och kom upp på gatan med våra väskor. Då hade vi en hel del meck med att hitta vår lägenhet, då ingen visste var vår gata låg. Inte ens en kvinna i en kiosk som vi frågade om vägen. Till slut fick vi ringa vår hyresvärd som kom ut och mötte oss. Klockan hade blivit mycket och det var mörkt. Vi fick vår lägenhet som i första åsynen kändes rätt ofräsch, men vi hade inte mycket val – vi var tvungna att komma i säng och sova.

Lägenheten var inte fullt så hemsk dagen efter, då vi fått sova ut. Den hade sina vinklar och vrår och inte mycket var rakt, men den hade sin charm ändå. Och vi hade det vi behövde. Allt var rent och fräscht och framför allt bodde vi centralt. Flera mornar så gick jag ut innan frukost och handlade bröd direkt av en bagare längre in i gamla stan. Lyxigt! Daniel har skrivit en del om själva lägenheten och har också tagit lite bilder. Läs mera här.

Att få ta sin kaffekopp och sätta sig i dörröppningen. Lugnt och stilla fastän vi bodde i centrala Split kändes ändå lyxigt. En trappa ner hade vår hyresvärd sitt förråd av bra-att-ha-grejor, men det gick vi bara förbi för att komma ut till en trång gränd. Trettio meter och så kom vi ut på strandpromenaden The Riva.


The Riva – strandpromenaden i Split

Vi bodde precis i utkanten av centrala stan, men hade allt inom ett par minuters promenadväg. Mycket gränder och många vinklar och vrår även bland husen, så det märktes att det är en gammal stad. Enligt historieböckerna så grundades Split år 200 eKr då den romerske kejsaren Diocletianus uppförde sitt palats i staden.


Längst till vänster i bild så är det en grön plätt med WC. Rakt ovanför den plätten, inne bland huset – där hade vi vår lägenhet.


Här är vår ganska dolda uppgång, precis intill en restaurang, till gränden och till vår lägenhet. Svårt att hitta i mörkret den kvällen vi kom.

Visste du det här om Split?

Split är en stad i mellersta Dalmatien i Kroatien. Staden som är belägen på en halvö vid Adriatiska havet har 178 192 invånare (2011) och är huvudort i Split-Dalmatiens län. Split är befolkningsmässigt Kroatiens näst största stad, Dalmatiens ekonomiska centrum, utbildningscentrum, en viktig turistort och regional trafikknutpunkt.

Källa: Wikipedia där du kan läsa massor om staden Split. Intressant att lära sig mera!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar