Hemmagjord skånsk äggakaka

-

Jag är med i en Facebook-grupp som heter Dagens mat, där tanken är att vi medlemmar ska tipsa varandra om vad vi själva äter. Att andra som läser ska bli inspirerade och få nya idéer kring mat. Sök gärna upp gruppen och ansök att bli medlemmar. Idag såg jag i gruppen att en kvinna gjort hemmagjord skånsk äggakaka och då blev jag sugen att prova själv.

Tack vare denna Facebook-grupp så blev alltså dagens mat-idé verklighet. Jag har bara testat skånsk äggakaka en gång förut, och det var på plats i Skåne. Närmare bestämt på Gästgivaregården i Brösarp, vilka är omtalade för sin äggakaka. Läs mera om vårt besök i mitt inlägg här. Nu till receptet, som jag tillägnar Marianne Karlsson, från Facebook-gruppen Dagens mat.

För 1 portion:
2 små ägg
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk socker

Tillbehör:
Bacon
Rårörda lingon eller lingonsylt

Vispa ihop smeten och värm upp en stekpanna på hög värme. Jag tog min gjutjärnspanna och la en klick smör för smältning. Låt smöret brynas en aning, häll sedan på smeten. Sänk värmen till hälften.

Hemmagjord skånsk äggakaka

Hemmagjord skånsk äggakaka

Rör runt långsamt och försiktigt i mitten av pannan, låt kanterna vara orörda så fortsätter de vara kanter. När smeten är krämig över hela ytan trycker du in kanterna mot mitten. Vänd upp äggakakan på ett vattensköljt grytlock. Vrid upp värmen på plattan igen och låt lite mera smör smälta. Låt äggakakan glida ner i pannan igen och stek ytterligare någon minut.

Hemmagjord skånsk äggakaka

Stek baconet i valfritt stora bitar och servera äggakakan tillsammans med stekt bacon och rårörda lingon, alternativt lingonsylt.

Hemmagjord skånsk äggakaka

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMarinerad entrecote
Nästa artikelKöningsee i Tyskland

Kommentera