Temadag Punschrullar

-

Jag vet inte vad ni gillar alla dessa temadagar och att det var och varannan dag är något med matlagning eller bakning? Jag hakar på en del av dem, jag skulle aldrig hoppa över fettisdagen eller kanelbullens dag i oktober tex. För bra dagar för att hoppa över enligt mig. Idag är det temadag punschrullar och det är ett bakverk som jag själv är väldigt förtjust i. Punschrullar förresten? Ni kanske brukar säga dammsugare istället?

Det är en lite omständlig kaka att baka, med flera steg, men å så goda de är! Sedan jag bakade egna punschrullar första gången, så har jag aldrig köpt några färdigköpta igen. Samma sak med mazariner. Om ni har provsmakat hemmagjorda mazariner, så kommer ni inte att tycka att färdigköpta är lika goda längre. Visst, det är en del pill även med dem, men så goda!

Jaja, jag skulle kunna köra hela inlägget och prata om hemmagjorda saker och hur mycket godare de är jämfört med färdigköpta, men nu skulle vi nöja oss med punschrullar. Jag har gjort några olika varianter, och alla är lika goda.

Det är som sagt en omständlig kaka, men jag brukar förenkla genom att göra kakan i olika steg. Steg 1 är att baka en sockerkaka. Jag använder 1/3 av en vanlig sockerkaka till en sats punschrullar, så 2/3 finns kvar till nästa bak alternativt att fika upp direkt.

Steg 2 är att göra själva smeten och rulla in smeten i marcipan. Här kan du vila igen och ev vänta till nästa dag. Steg 3 är att skära upp rullen i lagom långa punschrullar och chokladdoppa ändarna. Om du delar upp baket i dessa tre delar, så är det lättare att baka lite i taget.

Temadag Punschrullar 2019:

Den klassiska punschrullen som bara är otroligt god rakt igenom:

Jag testade också att göra en punschrulle med lakritssmak, jag måste erkänna att den är snäppet godare än den klassiska varianten. Lite lakrits i smeten och sen doppade i lakritschoklad. Ni ser bilden nedan med lakritsbitar i chokladen.

Det finns även punschrullar med apelsintouch som är magiskt goda. Apelsin i smeten och apelsinchoklad i ändarna.

Senast har jag också provat kokosdammsugare. En punschrulle med kokos i smeten, doppad i vanlig mörk choklad och så kokosflingor längst ut.

Temadag Punschrullar
Otroligt snygga vinter-bakverk, då jag valde vit marsipan.

Om du inte orkar göra alla stegen med marsipan och chokladdopp, så är arraksbollar i princip lika goda. Det kan vara en inkörsport för att en annan gång gå hela vägen till punschrullar.

Arraksbollar

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar