En god vegetarisk pasta stod på önskelistan tidigare i veckan och när jag skrollade runt bland olika receptsidor, så föddes idén om en valnötspasta till lillördagen och middag mitt i veckan. Tidigare har jag gjort en godpistagepasta, med inspiration från min golfresa till Sicilien, och visste att det skulle funka med nötter.
Valnötter fanns kvar sedan december, då jag knäckte julnötterna och stoppade i frysen. Så den viktigaste ingrediensen var redan klar. Jag satte igång och mixade ihop mina nötter och kokade pasta:
1 förp färsk pasta, jag valde tagliatellepasta
1 kantskuren brödskiva, jag hade en mörk skiva Längtan
2 dl gräddmjölk
150 g valnötter
3 msk olivolja
1/2 dl riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
Kantskär brödet och lägg i en mixer. Blötlägg brödet med gräddmjölk och fyll på med valnötter, en hackad vitlöksklyfta, parmesanost och lite olja. Smaksätt med salt och peppar
Koka pastan al dente. Spara lite av kokvattnet från pastan till såsen.
Blanda ner röran i den nykokta pastan. Om pastan känns för torr så kan du blanda i lite av pastavattnet. Servera med lite extra parmesanost och grönsaker.
Valnötspasta till lillördagen
Efter att jag tog bilden, så blandade jag ner två hackade tomater och blandade om, men det skulle passa ännu bättre med en rejäl sallad på sidan. Det behöver kanske också tillsättas mera salt, men smaka av först.