Pistagepasta

-

När jag och min kompis Karin var på Sicilien 2011, så åt vi lunch på den närliggande golfkrogen varje dag. En dag när vi kom dit, så var dagens lunchrätt Pistagepasta. Vi provade och jösses vad gott det var! Ifall vi mest var hungriga efter en golfrunda på fyra timmar, eller om det faktiskt var så makalöst gott låter jag var osagt, men vi beställde att få samma pasta dagen efter sen. Även den påföljande dagen var det lika gott, vi hade i och för sig spelat fyra timmar golf innan lunch även den dagen.

Denna pistagepasta har dykt upp i mitt minne med jämna mellanrum och jag har försökt göra den med blandade resultat. Nu var det dags för ännu ett försök och jag tror att jag kom närmare än vad jag gjort förut. Jag googlade också lite recept, för att kanske få lite tips. Jag hittade Jessicas blogg och testade en variant av hennes recept. Helt klart värd att testa, även om jag nästa gång kommer att blanda i lite ricottaost för att få det rundare i smaken. När jag läste receptet på Tuscas värld, så fick jag också lära mig att pistage är Siciliens specialitet. Det finns i glass, kakor, tårtor men alltså också i pasta. Det skulle vara roligt att besöka en pistageodling, bara för att få se hur det går till. Nåja, till receptet för två personer:

Pasta, tex spagetti
100 g pistagenötter (funkar med mindre också, men jag gillar pistagenötter så jag tog den mängd jag hade hemma)
½ gul lök
½ vitlök
Olivolja
Ricottaost
Parmesan
Svartpeppar (valfritt)

Börja med att sätta på en kastrull med vatten för att koka pastan. Jag valde att ta spagetti idag, men lägg ner dem när vattnet kokat upp. Skär löken i skivor men de behöver inte vara lövtunna. Ner i en stekpanna med olivolja och låt steka en stund tillsammans med hackad vitlök. Under tiden pastan kokar och löken puttrar på, så hacka pistagenötterna i mindre bitar. Lägg ner nötterna så de får steka ihop med löken en liten stund innan du lägger över pastan i stekpannan. Häll på lite pastavatten ifall det känns torrt. Blanda också ner 2-3 msk ricottaost och blanda runt innan maten läggs upp på tallrikar. Strö parmesanost överst och även ett par drag med svartpepparkvarnen.

Pistagepasta

Pistagepasta2

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

4 KOMMENTARER

Lämna ett svar