Såg en så god kaka på instagram och gick vidare till MyKitchenStories blogg för att hitta receptet. Receptet på vaniljrutor med rabarber, som jag sedan kopierat rakt av.
Jag gillar verkligen rabarber och skulle kunna basera många av sommarens bakverk på rabarber, men då skulle nog grannarna bli lite sura (eftersom jag då måste ta alla stjälkar som kommer upp). Det får istället bli någon här och någon där. I helgen blev det alltså dessa vaniljrutor med rabarber, som var så goda!
Rabarbermos:
250 g rabarber
Saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl Dansukker Syltsocker med pektin
Kakan:
250 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2,5 dl creme fraiche
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Börja med rabarbermoset. Skär din rabarber i mindre bitar och koka upp dem tillsammans med citronsaft och vatten, tills det blir ett mos. Rör under tiden. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna (det här kan du tex göra dagen innan).
Senare samma dag, eller dag 2:
Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
Blanda samman rumsvarmt smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke till en deg. Tryck ut hälften av degen i botten på en bakform. Ca 20*30 cm stor.
Blanda ihop vaniljkesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en gaffel så rabarbern fördelar sig jämnt i fyllningen.
Smula över resten av degen på kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och
serverar.