Här kommer en gryta som passar utmärkt som söndagsmiddag. En köttgryta som fått koka ett tag och där det passar med en snygg sallad på sidan. Jag pratar om en karibisk karrégryta med lime och kokos, toppad med jordnötter. Jag har hittat receptet inne hos Allas, men ändrat om lite, så det blir min egen.
1,3 kg fläskkarré
2 msk kinesisk soja
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk olja
1 tsk salt
400 g kokosmjölk
1 dl vatten
1/2 dl sweet chilisås
1 lime, rivet skal från hela samt pressad saft från halva
Sriracha, smaka av så det inte blir för starkt (funkar med sambal oelek också)
1 msk röd currypasta
1 1/2 msk maizena majsstärkelse
1 grön paprika
1 förpackning majs
Topping:
salta jordnötter
Strimla köttet fint, och skär bort senorna. Blanda det skurna köttet med soja och vitlök. Stek strimlorna i en gryta med lite olja. Salta köttet.
När köttbitarna fått en yta, så tillsätter en kokosmjölk, vatten, chilisås, lime, sriracha och currypasta. Låt grytan få puttra ihop och rör ibland. Sätt under tiden igång riskastrullen och skär upp en snygg sallad.
Blanda maizena med lite kallt vatten och rör ner i grytan. Det gör att din karrégryta med lime och kokos kommer att kännas lite tjockare.
Vid servering, ställ fram det kokta riset, karrégrytan, sallad, jordnötter och ev creme fraiche. Låt alla runt bordet plocka ihop sin egen tallrik.