Tuppkaka med pepparkakssmak

-

En väldigt enkel kaka med få ingredienser, det låter väl bra? När den dessutom är väldigt god, så låter det ännu bättre. En tuppkaka med pepparkakssmak passar finfint nu inför december och alla adventsfikastunder.

75 gram smör
1,5 msk pepparkakskrydda
2 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl mandelflarn

Florsocker att pudra över innan servering
Lättvispad grädde

Sätt ugnen på 200 grader, och förbered en springform, ca 22-24 cm. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smöra och bröa kanterna.

Smält smöret tillsammans med pepparkakskryddorna och låt svalna något. 

Tuppkaka med pepparkakssmak

Vispa ägg och strösocker poröst. Vänd försiktigt ner pepparkakssmöret och mjölet. Rör tills den blir slät och häll sedan i formen. Strö över flagad mandel och grädda kakan i ca 17-20 minuter – håll koll, alla ugnar gräddar olika. Kolla med en sticka, den ska vara fuktig när du tar upp den ur kakan.

Tuppkaka med pepparkakssmak

Pudra med florsocker när din tuppkaka med pepparkakssmak har svalnat och precis innan servering. Servera också tillsammans med lättvispad grädde.

Tuppkaka med pepparkakssmak

Men vad är förklaringen till namnet Tuppkaka? Jag har tittat runt lite snabbt och den förklaring jag hittade var att fiskarfruarna på Tuppöarna utanför Söderhamn snabbt brukade röra ihop kakorna när deras fiskarmän var på väg tillbaka mot land.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Kommentera